"Attackerna pågår hela tiden"

Reporter: Anders Munck, Camilla Sundell, Urban Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Taliban tar på sig ansvaret för attacker i Kabul

1 av 4 | Foto: Reuters
Flera delar av Afghanistan drabbades av attacker på söndagen. Här jalalabad.

En serie explosioner har inträffat i Kabul, Jalalabad och Gardez i Afghanistan.

En talibanledare tar på sig ansvaret för den samordnade attacken – som fortfarande pågår.

– Det pågår hela tiden och attackerna är väldigt koordinerade, säger Katinka Wall, pressekreterare vid Svenska Afghanistankommittén.

Mer än tio explosioner ska ha skett i Afghanistans huvudstad Kabul. Alla följdes av tung eld från automatvapen.

Mohammad Assan, polis i Kabul, uppger till AP att en attack utförts i närheten av parlamentet.

Tar på sig ansvaret

En annan sprängning ska ha skett i det centrala området Wazir Akbar Khan, där en Natobas och flera ambassader ligger. Vittnen såg hur ett antal personer avfyrade raketgevär.

Zabiullah Mujahid, talesperson för talibanerna, uppger för nyhetsbyrån AP att de tar på sig ansvaret. Han uppger att självmordsbombare attackerat Natobasen, parlamentsbyggnaden och ambassaderna.

Nära svenska ambassaden

Svenska ambassaden i Kabul bekräftar att skottlossning har ägt rum, enligt UD:s presschef Anders Jörle. Ingen svensk ambassadtjänsteman ska ha kommit till skada.

– Jag har pratat med dem och de har sagt att det har varit skottlossning på en halv kilometers avstånd. Alla är på plats på ambassaden, det är en vanlig arbetsdag, säger Anders Jörle.

På plats i Kabul finns också Svenska Afghanistankommittén som nu låst in sig i sin lokal. Pressekreteraren Katinka Wall berättar för Aftonbladet att hennes kollegor på plats hör attackerna hela tiden.

– De sitter fast på kontoret, marken skakar och mullrar, berättar hon.

– Attackerna är väldigt koordinerade, det här verkar vara välplanerat.

Landade idag

Lasse Bengtsson, tidigare journalist och nu informationsansvarig på Svenska Afghanistankommittén, landade i dag i Kabul.

– Tillbaka i Kabul. Skottlossning och explosioner. Attacker på många platser samtidigt. Börjar direkt med lockdown, skriver han på Facebook.

Bombattacker ska dessutom ha skett i städerna Jalalabad och Gardez. Därifrån finns ännu inga rapporter om skadade eller döda.

Attackerna i Kabul kommer samma dag som afghanska myndigheter meddelat att minst 100 rebeller med kopplingar till talibanerna har dödats eller tillfångatagits under helgen. Enligt inrikesdepartementet har man genomfört ett antal mindre operationer på olika platser i södra och östra Afghanistan.

Texten uppdateras.

Publicerad: