Nyheter

Lundsberg tappar en miljon

Av: 

Ida Gustafsson

NYHETER

Kan polisanmälas för bidragsfusk

Efter att internatskolan Lundsberg lämnat felaktiga uppgifter sänks nu skolans bidrag med nästan en miljon. 

Skolan kan nu polisanmälas för bidragsfusk.

– Det är en fråga som vi diskuterar internt, vi utesluter inte att det kan bli en polisanmälan, säger Joakim Feldt på Skolverket.

I våras avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att prins Carl-Philips och prins Bertils gamla skola Lundsberg har fått felaktiga bidrag för elever som har rapporterat som utlandsboende. Skolverket har granskat skolans uppgifter och drar nu in 900 000 kronor i bidrag för nuvarande år.

– Det visade sig att 11 av 36 elever som utrapporterats som utlandssvenskar inte är utlandssvenskar, säger Joakim Feldt, enhetschef på Skolverket.

Feltolkat reglerna

Statsbidraget för en utlandssvensk elev är 138 000 kronor per år, nästan dubbelt så mycket som den vanliga kommunala skolpengen. Skolverkets regler innebär att båda föräldrarna ska vara utlandsboende för att skolan ska ha rätt till statsbidrag för eleven.

– Det som har hänt är att de har gjort tolkningen att det räcker att en förälder är bosatt utomlands, men båda ska vara bosatta utomlands, säger Joakim Feldt.

Har fått dubbel ersättning

För de felaktiga uppgifterna kan Lundsberg anmälas för bidragsfusk eller grov oaktsamhet.

– Det är en fråga som vi diskuterar internt, vi utesluter inte att det kan bli en polisanmälan, säger Joakim Feldt som säger att det i så fall är aktuellt efter semestrarna.

Utöver de 900 000 kronorna tappar Lundsberg ytterligare 200 000 kronor som rör äldre fall med elever som fått dubbla ersättningar från elevers hemkommuner samtidigt som man fått statsbidrag för samma elever.

SVT:s Uppdrag granskning som sändes i våras visade att de svenska riskinternaten Lundsberg, Grennaskolan och Sigtuna Humanistiska fått bidrag för utlandssvenska elever på felaktig grund. Efter sommaren kommer Skolverket att granska uppgifter för de tre riksinternaten år tillbaka. Om dessa uppgifter också är fel riskerar skolorna återkrav på miljonbelopp.

"Mänskligt fel"

I programmet visades det att Lundsberg under drygt tre år hävdat att 41 elever hade utlandsboende föräldrar. I verkligheten rörde samtliga fall där båda eller en av föräldrarna bodde i Sverige, något som enbart berättigar till en vanlig kommunal skolpeng. Skolans rektor Staffan Hörnberg hävdade i programmet att de felaktiga uppgifterna rörde sig om falska intyg från föräldrarna, men ändrade sig sedan han pressats av reportern:

– Det handlar om mänskliga fel som har gjorts av en ung ekonomichef, som har försökt göra det här efter bästa förmåga, sade han till SVT.

Lundsberg har sedan tidigare sagt att de kommer att återbetala de felaktiga bidragen. 

Aftonbladet har under måndagen sökt Lundsbergs rektor Staffan Hörnberg för en kommentar, men har inte fått något svar.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: