Förbannelsen över Batman

avVictor Friberg

Publicerad:
Flera av skådespelarna i Batmantrilogin har råkat ut för olika tragedier under inspelningarna. På bild: Christian Bale som Batman, Heath Ledger (överst) och Morgan Freeman.

Tolv personer dödades på premiärvisningen av ”The dark knight rises” i Denverförorten Aurora.
Tragedin i Colorado är inte den första i samband med Christopher Nolans Batmantrilogi.
Och nu talas det om en förbannelse.

Premiären för Batmanfilmen "The dark knight rises" hade just börjat när James Holmes, 24, klev in i biosalongen i Aurora och öppnade eld för två dagar sedan.

Totalt mördade Holmes 12 personer, och skottskadade ytterligare 59, innan han greps av polis utanför Century 16-biografen i Denverförorten.

Men vansinnesdådet i Aurora är inte den första tragedin som har inträffat i samband med Christopher Nolans Batmantrilogi.

Heath Ledger död

I januari 2008, tre månader efter att inspelningarna av "The dark knight", den andra filmen i serien, avslutats tar Heath Ledger, som spelar Jokern i filmen, flyget till New York för att vila upp sig.

Under inspelningarna av filmen har Ledger lidit av sömnsvårigheter, och under stora delar av produktionen har han inte kunnat sova mer än två timmar per natt.

Klockan kvart i tre den 22 januari 2008 går Ledgers hushållerska Teresa Solomon in i stjärnans lägenhet i Soho på Manhattan och hittar skådespelaren medvetslös på sängen.

Strax därpå anländer skådespelarens massös Diana Wolzin och efter 15 minuter ringer de nödnumret 911 och berättar för polisen att "Mr Ledger inte landas".

45 minuter senare, klockan 15.31, förklaras Heath Ledger död.

I obduktionsrapporten framgår det att han dog av en oavsiktlig överdos av sömntabletter, ångestdämpande medicin och smärtstillande tabletter.
När Heath Ledger dog var ”The dark knight” ännu inte färdigklippt, och varje dag tvingades många i teamet se sin nyss bortgångne vän i efterproduktionen.
– Det var väldigt starkt att se honom framför sig i klipprummet varje dag, men ärligt talat kände jag mig lycklig. Att ha något produktivt att göra hjälpte mig, sa regissören Christopher Nolan när filmen äntligen var redo för biograferna.

Tekniker död i effektolycka

Bara fyra månader tidigare, i september 2007, dog specialeffektsteknikern Conway Wickliffe i Chertsey strax utanför London, där filmens tekniker testfilmade en scen i vilken den så kallade Batmobilen exploderar.

I 35 kilometer i timmen hängde Wickliffe ut genom ett öppet fönster på en fyrhjulsdriven bil, och när fordonet sedan av oklar anledning missade en vänstersväng, krossades han mot ett träd.

Christopher Nolan klippte in en dedikation till både Ledger och Wickliffe i eftertexterna till filmen - men tragedierna kring produktionen fortsatte.

Bale misstänkt för misshandel

Några dagar innan filmen hade premiär i London greps huvudrollsinnehavaren Christian Bale av polis, misstänkt för att ha misshandlat sin 61-åriga mamma och 40-åriga syster på sitt hotell. Efter att frivilligt ha gått till polisen dagen därpå släpptes Bale efter ett fyra timmar långt förhör. Polisen fortsatte sin utredning i en månad, innan den lades ner i brist på bevis.

Freemans dubbelliv avslöjat

En månad senare, den 5 augusti, är det dags igen.

På en motorväg strax utanför Ruleville i Mississippi skadas Morgan Freeman, som spelar Batmans medhjälpare Lucius Fox i ”The dark knight”, svårt.
I hög hastighet förlorar Freeman kontrollen över sin Nissan Maxima och bilen voltar flera gånger innan den till slut landar på sidan i ett dike intill vägen.

När räddningspersonal anländer till platsen upptäcker de att filmstjärnan och hans passagerare, Demaris Mayer, fortfarande är fast i bilen. De båda klipps loss från bilen med plåtsax och Freeman flygs med helikopter till The Med-sjukhuset i Memphis, där han opereras i över fyra timmar.

I olyckan krossar Freeman flera ben i sin vänsterarm, och efter operationen befarar läkarna först att stjärnan helt tappat rörelseförmågan i armen.

Trots att skådespelaren till slut blir helt fysiskt återställd står olyckan honom dyrt på ett annat plan.

Dels stämmer passageraren Demaris Mayer honom, då hon hävdar att han druckit alkohol tidigare på kvällen, dels uppdagas det att skådespelaren har levt ett dubbelliv.

När det visar sig att Freeman under en längre tid har haft en affär med en annan kvinna tar Freemans fru, Myrna Colley-Lee, ut skilsmässa. I samband med den får Freeman betala 400 miljoner dollar, motsvarande drygt 2,7 miljarder kronor, till Colley-Lee.

Kommer till Sverige i veckan

Om tre dagar, onsdagen den 25 juli, har Nolans tredje och sista Batmanfilm "The dark knight rises" premiär i Sverige. Kanske upphör förbannelsen då.

Publicerad: