Ytterligare nedskärningar på Astra Zeneca att vänta

avPär Karlsson, Nina Svanberg, TT

Läkemedelsjätten Astra Zeneca lägger ner sin forskningsenhet i Södertälje.

Det kan i slutändan handla om betydligt fler än tidigare sagda 1 200 tjänster, enligt SVT.

Själva produktionen av läkemedel uppges bli kvar.

Astra Zeneca ska avveckla forskningsenheten i Södertälje som ett led i omorganisationen av forskningen inom neurovetenskap.

Beskedet om nedskärningen kom i förmiddags efter att företaget lämnat en prognos med rejält vinstras för 2012.

"Ett nödvändigt beslut"

Under en presskonferens tidigare i dag sa forskningschefen Martin Mackay:

– Detta är ett nödvändigt beslut för att skapa ett långsiktigt konkurrenskraftigt forskningsföretag som kan ta fram nya läkemedel till patienter.

1 100–1 200 tjänsterna inom Astra Zenecas svenska forskningsorganisation berörs, varav merparten i Södertälje. Därutöver berörs också en rad stödfunktioner.

Fler nedskärningar att vänta

Enligt uppgifter till SVT är de 1200 tjänsterna bara en i raden av kommande nedskärningar. Ytterligare 1.000 jobb ska bort de kommande åren, rapporterar SVT.

Utbildningsminister Jan Björklund höll en presskonferens på onsdagseftermiddagen men sa sig då inte känna till kommande nedskärningar.

– Nej, jag fick inga indikationer på att det skulle vara aktuellt. Men det förstår vi alla att det är en global, stenhård konkurrensutsatt koncern så inget är garanterat för evigt. Det beror på hur mycket mediciner de kan sälja på världsmarknaden, sade Jan Björklund.

Astra Zeneca kommer nu att skapa en mindre "virtuell" forskningsgrupp inom neurovetenskap, bestående av 40–50 forskare. Gruppen kommer att finnas i de neurovetenskapliga naven i Boston i USA och Cambridge i Storbritannien, enligt bolaget.

”Södertälje central del”

Södertälje kommer även i fortsättningen vara en central del av Astra Zeneca, skriver bolaget, eftersom koncernens största tillverkningsenhet finns där.

Totalt sett gör sig Astra Zeneca av med runt 2 200 tjänster inom forskningen världen över. Inom neuroforskningen berörs, förutom Södertälje, även enheten i Montreal i Kanada, som stängs helt.

Inom försäljning och administration skär koncernen ner på antalet tjänster med 3 750 och i produktionen med omkring 1 350 tjänster.

Orsaken till att Astra Zeneca i stort sett lägger ner forskningen inom neurovetenskapen är att framstegen inom läkemedelsbranschen på det området varit få.

Helt lämnar inte koncernen området, men ledningen bedömer att möjlighet till framgång bäst nås genom samarbete med extern forskning.