Dez, 10, har ett rörande budskap om skolskjutningar

Foto: Facebook
NYHETER

När Tanai Bernard från Texas frågade sin son Dezmond, 10, om han fått öva på vad man ska göra vid en skolskjutning berörde hans svar mer än hon kunnat ana.

”Jag har fortfarande en klump i halsen”, skriver hon i ett inlägg på Facebook.

Skolskjutningen i Florida förra veckan har gett ringar på vattnet – många står nu upp och kräver ändrade vapenlagar i USA och manifestationer hölls under helgen framför Vita huset.

Det är inte svårt att förstå amerikanska föräldrars oro.

När Tanai Bernard, en lärare från Texas, frågade sin tioåriga son om han fått öva på vad man ska göra under en skolskjutning chockade sonen sin mamma med svaret.

Tioåringen Dezmond, som vanligtvis kallas för Dez, berättade lugnt för sin mamma vad de övat på i skolan.

”Läraren ska stänga och låsa dörren, och sedan sätta ett svart papper över fönstren. Efter det ska jag och tre andra pojkar dra bordet mot dörren. Sedan ska hela klassen gå och ställa sig bakom oss”, återberättar Tanai det svar Dez gav henne, i ett inlägg på Facebook.

Tanai skriver vidare i inlägget att hon reagerade starkt. Hon tänkte genast på att hennes son var en av två svarta barn i sin klass med 23 elever.

På Facebook beskriver hon hur tankarna gick: ”Varför ska min svarta son stå i fronten? Jag är bara realistisk här.”

”Blev inte vald”

Men innan hon berättade för Dez vad hon tänkte började hon med att bara fråga varför de planerat krishanteringen så – varför just han blivit vald till att stå längst fram om det kom en skolskjutare.

”Jag blev inte vald. Jag ställde upp frivilligt, jag ville skjuta fram bordet och skydda mina vänner”, svarade han.

När hon hörde detta frågade genast den ensamstående mamman varför han gjorde något sådant, varför han valt att ta en så stor risk. Och Dez svar på frågan har rört tusentals.

”Om det verkligen blev en skolskjutningen skulle jag hellre vara den som dog när jag skyddade mina vänner än låta en hel klass dö och vara den enda som överlevde”, sa den modige pojken.

Dezmonds budskap rörde sin mamma till den grad att hon fick anstränga sig för att inte bryta ihop. Och efter att Tanai skrivit ut hela konversationen på Facebook har fler berörts av pojkens ord. I skrivande stund har inlägget drygt 300 000 reaktioner och drygt 150 000 delningar.

Så många vapen finns i USA 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Vapen