Han gömmer sig här

Publicerad 2012-06-16

USA har jagat honom i 28 år

EFTERLYST Det amerikanska flygvapnet har lagt upp en bild på hur 47-årig David A Hemler kan se ut i dag.

Desertören David A Hemler, 49, har levt 28 år i Sverige.

Här har han skaffat ett vanligt liv med fru och barn - men ingen har känt till hans förflutna.

- Till slut började jag tro på min egen historia, säger han i en stor intervju med Dagens Nyheter.

Hösten 1984 deserterade den 21-årige amerikanske soldaten David A Hemler från flygbasen i Augsburg, Tyskland. Han liftade och tog sig till slut till Sverige.

Sedan dess har han levt i Stockholm, och nu har han ett vanligt familjeliv med fru och tre barn och arbete på en statlig myndighet.

Ingen har vetat

Men under de 28 åren som gått har ingen - inte ens närmaste familjen i Sverige - känt till hans verkliga förflutna. Och sedan han lämnade Tyskland har han inte haft någon kontakt alls med familjen i USA, som inte vetat om han ens varit i livet.

Nu berättar han sanningen i en stor intervju med Dagens Nyheter.

Mest eftersökta

Under nästan 30 år har han varit en av det amerikanska flygvapnets mest eftersökta. De har på sin hemsida lagt upp en bild på hur en 47-årig Hemler kan se ut.

I USA kan desertörer dömas till döden, men det är ovanligt. Senast dödstraffet utfärdades mot en desertör var för snart 70 år sedan.

Till en början, när han kom till Sverige, var han säker på att han skulle bli hittad och förd till USA för att dömas. Men så blev det aldrig.

Kontaktat USA

Nu har han i stället kontaktat de amerikanska myndigheterna och berättat var han finns. Än en gång väntade han sig att bli gripen, men så har det ännu inte blivit.

Han uppger för tidningen att hans advokat har gjort bedömningen att uppehållstillståndet i Sverige troligtvis står fast.

– Jag hoppas nu att det inte blir någon påföljd eller högst ett par veckors fängelse. Resor är viktiga för mig. Jag har tre hemländer i dag: USA, Sverige och Thailand, varifrån min fru kommer. Där har jag också viktiga familjemedlemmar, säger David A Hemler till DN.

Dagens Nyheter har sökt flera myndigheter för att få mer information om fallet David A Hemler men ingen har velat kommentera.