Åtalas för grov våldtäkt på 12-årig flicka

avLinda Hjertén

NYHETER

41-åringen är tidigare dömd för mord på Ann-Charlotte

Foto: Per-Olof Sännås
Rocco Jensen ger finger under en av häktningsförhandlingarna.

För 18 år sedan lät Rocco Jensen, 41, sin ex-flickvän Ann-Charlotte Lindström, 21, förblöda på köksgolvet.

I dag åtalades han för en grov våldtäkt på en 12-årig flicka.

Jensen misstänks ha dragit in henne i ett trapphus och utsatt flickan för ett mycket brutalt överfall – ett halvår efter att han släppts från fängelset.

KNIVHÖGGS TILL DÖDS Ann-Charlotte Lindström mördades i sitt hem i Norrköping för 18 år sedan. Nu har hennes mördare och före detta pojkvän åtalats, misstänkt för att ha våldtagit en 12-årig flicka.

Den 12-åriga flickan var på väg hem till en kamrat på S:t Eriksplan i centrala Stockholm vid åtta-tiden på kvällen den 15 juli i år.

Plötsligt överfölls hon och drogs in i en trappuppgång av en för henne helt främmande man.

Han förgrep sig på henne på ett mycket brutalt vis. Under tiden han våldtog henne höll han ett stryptag runt hennes hals.

Sedan lämnade han henne liggande.

Dna i flickan

Den 12-åriga flickan larmade genast polisen och utredningen ledde till att den tidigare dömde mördaren, 41-årige Rocco Jensen, en månad senare kunde gripas.

I dag åtalades han misstänkt för grov våldtäkt mot barn.

Bevisningen mot Rocco Jensen är enligt stämningsansökan stark.

Bland annat har spermier hittats inuti flickan och på hennes trosor och shorts. Av dem har man kunnat få fram dna som enligt (grad +4), den starkaste graden, visar att de tillhör Rocco Jensen.

– Jag kan bekräfta att det var det som ledde fram till gripandet. Vi fick en träff i systemet som ledde fram till den här mannen, säger kammaråklagare Jennie Söderberg.

Åklagaren åberopar även ett rättsintyg från en läkare som dokumenterat flickans skador. Hon kunde även ge ett signalement av den man som överföll henne efteråt och övervakningskamerabilder från kvällen visar att Rocco Jensen bar sådana kläder den dagen och befann sig i närheten av brottsplatsen.

Flickan var enligt läkare och polis mycket traumatiserad efter händelsen.

– Hon visar symptom på krisreaktion, säger Söderberg.

Under rättegången kommer flickan själv inte att behöva närvara men sju timmar videförhör med henne har gjorts som rätten kommer att få se.

"Inte förvånad"

Rocco Jensen har tillbringat större delen av sitt vuxna liv i fängelse. Han dömdes 1993 för att ha misshandlat och knivmördat sin ex-flickvän Ann-Charlotte Lindström i hennes hem i Norrköping.

Påverkad av Rohypnol och alkohol började han misshandla henne under natten. Grannar hörde hennes rop på hjälp och ringde polisen, men när de kom dit var det tyst i lägenheten och de vände tillbaka till stationen utan att gå in.

– Han stod och rökte på balkongen när polisen knackade på. Sedan gick han in och satte kniven

i syrran. Hon låg där och förblödde. Helt iskallt dödade han henne, har Ann-Charlottes storasyster Jessika tidigare sagt till Aftonbladet.

Enligt rättsläkaren tog det två timmar för Ann-Charlotte Lindström att förblöda. Men Jensen struntade i hennes vädjan om hjälp och lade sig och sov.

Blodspåren visar att hon tog sig runt i lägenheten och förgäves försökte resa sig.

– Jag blir inte förvånad när jag hör att han misstänks för nya brott. Jag har varit emot hans permissioner och helt emot att han skulle släppas från fängelset. Det är fruktansvärt att en 12-årig liten flicka nu är drabbad, säger Ann-Charlottes storasyster Jessikat.

Frigavs i december

Rocco Jensen dömdes till livstids fängelse för mordet på Ann-Charlotte.

2009 ansökte 41-åringen om tidsbestämt straff vid Örebro tingsrätt.

Jensen sa då att han tänker på mordet varje dag och att det han gjort kommer att följa honom livet ut.

Örebro tingsrätt omvandlade livstidsdomen till ett tidsbestämt straff och Rocco Jensen frigavs i december förra året.

Men bara några veckor efter frigivningen åtalades han för narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Och i augusti greps han misstänkt för den grova våldtäkten mot den 12-åriga flickan.

Rocco Jensen nekar till brott.

– Han nekar till att ha träffat flickan men hur han förklarar sitt dna på henne får hans försvarare berätta mer om, säger kammaråklagare Jennie Söderberg.