Jorden kommer INTE förstöras av solen 2012

Foto: nasa
Solerosion Nasas observatorium tog den här bilden av en soleruption den tredje november. Men sannolikheten att ett eldklot från solen skulle nå ända hit är obefintlig, enligt Nasa.

avCarina Bergfeldt

NYHETER

Enligt Mayakalendern ska jorden gå under den 21 december 2012.

Må så vara.

Nu har Nasa i alla fall slagit fast att det inte kommer att ske genom en soleruption.

21/12/2012 symboliserar slutet på en 5 126 år lång Mayaepok.

En eventuell undergång det datumet har det spekulerats i länge.

”2012” har redan blivit en Hollywoodfilm och spekulationerna kring vad som egentligen kommer att hända om jorden skulle gå under är många.

Kan andas ut

En vanligt förekommande teori har länge varit att vår källa till liv, solen, slutligen kommer att bli vad som förgör oss; att en soleruption eller ett gigantiskt eldklot plötsligt träffar moder jord.

Men de som har haft just det som skräckscenario kan numera andas ut.

”Inte tillräckligt energi”

Nasa har släppt ett pressmeddelande där man konstaterar att jorden inte kommer att träffas av något från solen.

– Viktigast av allt är att det helt enkelt inte finns tillräckligt med energi i solen för att skicka ett dödande eldklot 149 668 992 kilometer bort, för att förstöra jorden, skriver man.

”Ett sammanträffande”

Alex Young, heliofysiker vid Nasas Goddard Space Flight Center, förklarar i en tv-klipp solens bevisade ökade aktivitet under den senaste tiden med att den är på väg att nå sin kulmen i en elva år lång aktivitetscykel.

Den magnetiska energitoppen, säger han, väntas komma antingen 2013 eller 2014.

– Att datumet sker så nära 2012 är bara ett sammanträffande.

”Går under om 300 000 år”

Nasafysikern får medhåll av sin svenske kollega Claes-Ingvar Lagerkvist, 66, professor i astronomi på institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.

– Magnetismen är ingenting att oroa sig för. Vi kommer möjligtvis märka av lite vajsing i teleförbindelserna under energins kulmen 2013-2014, men inget annat, säger han till Aftonbladet.

Så du är också säker på att jorden inte kommer att gå under på grund av soleruption år 2012?

– Nej, det gör den inte. Jorden går med största sannolikhet under av en asteroid. Det är bara en tidsfråga… dock en ganska lång sådan.

Hur lång?

– Jag skulle tippa på 300 000 år. Det kommer två eller tre asteroider per miljon år som är tillräckligt stora för att förstöra jorden.