Varför hämnas Putin bara på USA?

NYHETER

Vladimir Putin dröjde med Rysslands hämnd.

När han väl svarade så reser det flera frågor.

Är Ryssland rädd för att väst ska bojkotta fotbolls-VM?

Det var i måndags som USA, Kanada och en rad EU-länder utvisade över hundra ryska diplomater som straff för vad man anser vara Kremls inblandning i nervgasattacken mot en rysk dubbelagent och hans dotter i brittiska Salisbury.

Att så många länder i en samfälld aktion visade sitt missnöje med Rysslands agerande är mycket ovanligt. Att den överhuvudtaget kom till stånd beror på att nervgasattacken i Salisbury inte ses som en isolerad företeelse.

Västvärldens markering är en reaktion på Rysslands alltmer aggressiva beteende i det internationella umgänget ända sedan annekteringen av Krim 2014. Följt av nedskjutningen av passagerarplanet MH17 över Ukraina, inblandning i USA:s och andra länders val och mycket annat.
Att Ryssland använda nervgift på ett annat lands territorium fick helt enkelt bägaren att rinna över.

Spegelbild

Ryssland sa direkt att man skulle svara kraftfullt. Men det gick flera dagar utan att något hände.

När Ryssland nu inför påskhelgen till slut offentliggjorde ett konkret svar så riktar det sig initialt bara mot USA. Ryssland stänger det amerikanska konsulatet i St Petersburg och utvisar 60 amerikanska diplomater. Det är en exakt spegelbild av vad USA gjorde och följer därmed det diplomatiska spelet.

Det märkliga är att Ryssland inte samtidigt offentliggjorde några utvisningar av EU-diplomater. Istället har man annonserat en militärövning som tvingar civilt flyg till och från Skandinavien att ta andra vägar.

Det kan tolkas som att Ryssland av någon anledning vill avvakta med att explicit straffa de EU-länder som utvisat ryska diplomater.

Skyltfönster

Jag tolkar det som att president Putin vill vara försiktig i sitt svar gentemot EU därför att han är rädd att en rad EU-länder annars kan överväga att bojkotta fotbolls-VM i Ryssland som inleds om mindre än tre månader.
USA har inte kvalificerat sig för VM så någon bojkott därifrån behöver Trump inte frukta.

Turneringen är tänkt att bli ett ryskt skyltfönster mot världen. Ryssland ska visa sig från sin bästa sida med att genomföra ett lyckat och hyllat arrangemang och därmed få en chans att sudda ut den pariastämpel som landet alltmer fått i Europa och USA.

Storbritannien har hittills avstått från att förorda en total bojkott av turneringen där ett stort antal västländer deltar. Däremot har man beslutat att ingen minister eller representant från kungahuset kommer att närvara vid turneringen.

Bojkott

Australiens utrikesminister säger dock att en bojkott av VM är en av de ytterligare åtgärder mot Ryssland som regeringen överväger.

Om Ryssland eskalerar det hela med att utvisa en rad diplomater från VM-länder måste Kreml kalkylera med risken att fler av dem kan överväga att ta till bojkott-vapnet. Historien visar att en bojkott är en reell möjlighet. Efter Sovjetunionens invasion av Afghanistan 1979 svarade USA, Kanada och ett antal länder i Europa, Sydamerika, Afrika och Asien med att bojkotta sommar-OS i Moskva 1980.

För president Putin personligen är det mycket som står på spel. Han sitter sin sista period vid makten och i sitt segrartal lät han plötsligt mycket mer försonlig mot väst. Hans plan verkar vara att långsamt försöka normalisera relationerna med väst innan han lämnar över. Putin behöver bli av med de ekonomiska sanktionerna för att åter sätta fart på Rysslands ekonomi och se till att ryssarna levnadsstandard inte sjunker.

Skuldfrågan

Annars riskerar han att sluta som en impopulär ledare.
Det rapporterade mirakulösa tillfrisknandet av Julia Skripal kan få stor betydelse för vad som händer härnäst. Kan hon ge en redogörelse för hur hon och hennes pappa utsattes för nervgiftet, om de träffade någon strax innan de insjuknade, så kan det bidra till en bättre bild av vem som ligger bakom.

Finns det någon chans att Ryssland är helt oskyldigt till mordförsöket på Skripal?

Ja. Fram till nu bygger övertygelsen om Rysslands skuld på icke offentliggjorda bevis från Storbritannien och det ryska mönstret av att mörda sina egna som vi sett de senaste tio åren.
Men om Kreml verkligen är oskyldigt måste de kunna producera en godtagbar förklaring till hur ett nervgift utvecklat av Sovjetunionen kan användas vid en attack i Storbritannien.

Deras nuvarande attityd att anklaga Sverige för att vara källan till giftet för att några dagar senare via sin ambassadör meddela att det bara var "en gissning" stärker inte precis bilden av deras oskuld.

ARTIKELN HANDLAR OM