Krislinje mellan Moskva och Washington i bruk

avTT

Foto: Richard Drew/AP/TT
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Rök stiger mot himlen efter flygräder mot Douma. Arkivbild.

I dag håller FN:s säkerhetsråd ett nytt möte om läget i Syrien. Samtidigt håller världen andan i väntan på vad USA, Storbritannien och Frankrike ska göra för drag och vad svaret blir.

En krislinje mellan Moskva och Washington är i bruk.

Krislinjen ska bidra till att oavsiktlig konfrontation i Syrien undviks, enligt Kreml.

– Linjen används och är aktiv av båda parter, säger talespersonen Dmitrij Peskov vid en presskonferens.

Samtidigt som ledare i väst överväger vad det ska göra varnar Syriens president Bashar al-Asssad för att ta till militära insatser som svar på den misstänkta kemvapenattacken i Douma.

– Det kommer bara att leda till ytterligare instabilitet, säger al-Assad.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har kallat till ett extra regeringsmöte på torsdagen om den misstänkta kemvapenattacken, som utlöst starka internationella protester.

Enligt brittiska medier kommer mötet sannolikt att leda till att Storbritannien kan delta i en militär insats. Sky News rapporterar att May förväntas fråga sina ministrar om ett godkännande för att Storbritannien ska kunna vara med och slå till mot den syriska regimens misstänkta kemvapenanläggningar.

Utesluter inte angrepp

Varken Frankrike eller USA utesluter ett militärt angrepp. Den amerikanske presidenten Donald Trump har sagt att han håller Syrien och Ryssland ansvariga för attacken i Douma, och har uppmanat Ryssland att "göra sig redo". Vita huset har dock sagt att det inte finns någon tidsplan och att alla alternativ övervägs.

Ryssland har hotat att slå tillbaka om robotar skjuts mot Syrien. Många av den syriska regimens viktigaste militäranläggningar skyddas av ryska försvarssystem eller finns på baser där rysk, iransk och syrisk personal verkar tillsammans.

– Det är ett mycket farligt läge just nu och därför måste vi göra ännu en ansträngning för att se till att vi kan få ett ansvarsutkrävande, och vi borde se till att vi eliminerar alla kemvapen från Syrien, säger utrikesminister Margot Wallström (S), till TT.

Guterres orolig

FN:s generalsekreterare António Guterres uttrycker, riktat till säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar, oro över situationen i Syrien. Han har ringt de fem ländernas ambassadörer i säkerhetsrådet och sagt att en upptrappning bortom kontroll måste undvikas.

"Låt oss inte glömma att våra ansträngningar måste riktas mot att få ett slut på det syriska folkets lidande", säger han.

Alla förslag – två från Ryssland och ett från USA – om utredningar av den misstänkta kemvapenattacken i syriska Douma i lördags har röstats ned i säkerhetsrådet. De 15 rådsmedlemmarna, däribland Sverige, kommer under torsdagen att hålla ett nytt möte om läget i Syrien på begäran av Bolivia.

– Vi har inte gett upp hoppet om att hitta en fredlig väg framåt. Vi fortsätter våra ansträngningar och det kommer att vara ett nytt möte i eftermiddag, svensk tid, säger Margot Wallström.

Gett upp vapen

Rebellerna i Douma har gett upp sina vapen sedan syriska regimstyrkor tagit full kontroll över den tidigare rebellkontrollerade enklaven öster om huvudstaden Damaskus. Rysk militärpolis har placerats ut i området.

"De är en garanti för lag och ordning i staden", skriver ryska försvarsdepartementet i ett uttalande vidarebefordrat av nyhetsbyrån Ria, syftande på militärpoliserna.

Det belägrade Douma har varit det sista rebellkontrollerade fästet i enklaven östra Ghouta, som tidigare hölls av olika väpnade grupper.

"Jaish al-Islam har lämnat över sina tunga vapen till rysk militärpolis i Douma och de flesta av deras ledare anlände i norra Syrien i onsdags", skriver oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) i ett uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

USA