Granne om misstänkte terroristen: ”Han var bara en vanlig kille”

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Den misstänkte terroristen Radouane Lakdim beskrivs som ”en vanlig kille” av grannarna.

Men enligt terroråklagaren François Molins stod han under övervakning eftersom han befarades ha radikaliserats.

En närstående kvinna greps timmarna efter attackerna misstänkt för inblandning.

Radouane Lakdim sköts ihjäl när en specialstyrka stormade stormarknaden där han tagit gisslan i Trèbes i södra Frankrike.

En kvinna, som är närstående till den misstänkte terroristen, har gripits misstänkt för att ha hjälpt honom. Det meddelar François Molins, högste åklagare när det gäller terrorism i Frankrike, på en pressträff på fredagskvällen, skriver France 24.

Åklagaren uppger också att Lakdim funnits på en terrorlista sedan 2014. Mannen övervakades aktivt under åren 2016 och 2017 för sina kopplingar till den ultra-konservativa salafiströrelsen, men bedömdes inte utgöra något omedelbart hot.

Vapen- och narkotikabrott

Radouane Lakdim – fransk medborgare, född i Marocko den 11 april 1992 – är sedan tidigare känd för enklare brottslighet. Han dömdes 2011 för olaga vapeninnehav och i mars 2015 för narkotikabrott, skriver France 24.

– Vi hade utvärderat honom och trodde inte att han hade radikaliserats. Han stod redan under övervakning när han plötsligt började agera, säger Frankrikes inrikesminister Gérard Collomb till journalister på plats i Trèbes, skriver nyhetsbyrån AFP.

François Molins förklarar att brottsrubriceringen är flera fall av terrorbrott genom mord samt mordförsök.

Bodde med föräldrarna

Lakdim bodde i Carcassonne med sina föräldrar och flera systrar, skriver Le Parisien. En granne berättar för tidningen att han släppte av sin lillasyster i skolan under fredagsmorgonen, innan attackerna.

En annan granne beskriver honom som en ”lugn och trevlig” ung man som regelbundet besökte moskén.

Under fredagskvällen genomsökte ett stort polispådrag bostaden.

”Bara en vanlig kille”

Stadsdelen Ozanam har under de senaste åren haft problem med narkotikahandel och vandalism, enligt boende som AFP talat med.

– Vi har påtalat detta för myndigheterna länge, det säljs droger, vapen är i omlopp, vi hör skottlossning, säger en pensionerad kvinna till nyhetsbyrån.

Andra berättar att det inte är värre där än någon annanstans och att extremism inte är särskilt påtagligt.

– Han hade skägg men han var bara en vanlig kille. Han rastade hunden två gånger om dagen. Vi blev väldigt förvånade att det var han, säger en boende till AFP.

1 av 10
Den utpekade gärningsmannen Radouane Lakdim , 26.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN