Två amerikaner delar på årets Nobelpris i medicin

NYHETER

Deras upptäckter kan leda till hjälp mot många svåra sjukdomar

Foto: Andrew Fire och Craig C Mello från USA delar på Nobelpriset i medicin.

Årets Nobelpris i medicin/fysiologi går till Andrew Z. Fire och Craig C. Mello, två amerikanska forskare.

De får priset för sin upptäckt vad som kontrollerar flödet av genetisk information.

Forskarna får dela på tio miljoner kronor.

mRNA är namnet bäraren av informationsflödet i cellen."m" står för "messenger", budbärare.

mRNA för information från DNA hur proteinerna ska byggas upp. När mRNA-molekyler försvinner eller inte fungerar tystnar informationen från genen och inget protein av den sort cellen begärt, skapas.

Mekanismerna bakom de här upptäckterna kallas RNA interference (interference betyder inblandning) och är det som forskarna nu belönas för.

- Den stora nyttan med den här upptäckten är att man nu kommer att kunna stänga av olika gener. När en den är avstängd kan man också se vilken funktion den haft, säger professorn i medicinsk genetik, Ulf Pettersson, till aftonbladet.se. Han är verksam vid Uppsala universitet.

- I många sjukdomstillstånd vill man kunna stänga av enskilda gener som sätter fart på cellerna. Till exempel cancer, där tillväxten är ohämmad.

I framtiden hoppas forskarna kunna använda upptäckterna för att behandla till exempel virusinfektioner, hjärt-kärlsjukdomar, cancer och ämnesomsättningssjukdomar.

Andrew Fire är född 1959 och verksam vid Stanford University School of Medicine i USA. Craig C. Mello är född 1960 och är verksam i University of Massachusetts Medical School i USA.

Det första nobelpriset i medicin delades ut för över hundra år sedan, 1901. Då handlade det om ett vaccin mot difteri.

Andra viktiga upptäckter som belönats med priset är bland annat pencillinet, genetisk ingenjörskonst och blodgruppering.

Fler pris de närmaste dagarna

Datum för när man kommer att meddela vem som får det mest uppmärksammade priset, litteraturpriset, är ännu inte offentligt.

De närmaste dagarna kommer de allra flesta av årets nobelpristagare att bli kända:

Tidigare medicinpristagare

Bland de senaste tio årens medicinpristagare märks en svensk, Arvid Carlsson som fick dela det med två andra forskare 2000. Han är farmakolog och specialist på signalsubsatansen dopamin. Den enda kvinnan som fått priset de senaste tio åren heter Linda B. Buck. Hon är specialist på luktsinnet och delade priset med en annan forskare.

Simone Söderhjelm