Kanotmannen åtalad

NYHETER

Efter noggrannt övervägande har den brittiska polisen nu åtalat "kanotmannen" John Darwin för försäkringsbedrägeri och för att han ljög för att få ett falskt pass.

Foto: Jagad Den brittiska polisen är mycket intresserad av att tala med Anne Darwin, som länge vetat att maken var vid liv.

Den före detta kriminalvårdsanställde John Darwin förklarades död efter att ha försvunnit vid en kanotolycka 2002, och hans fru kunde plocka ut livförsäkringen.

Enligt polisen har Darwin iscensatt sin egen död för att slippa ifrån skulder.

Iain Henderson vd Londonpolisen säger att man nu söker Darwins fru Anne, som tros befinna sig i Miami dit hon ska ha rest från Panama.

Spiral av lögner

Anne Darwin avslöjade på lördagen för två brittiska tabloidtidningar att hon och maken hade hamnat i en skuldfälla som dragit in dem i en spiral av allt mer ohanterliga lögner. Affären uppdagades när John Darwin i förra veckan anmälde sig på en polisstation i London efter att ha betraktats som död i fem år.

– Medan nästan alla i vår närhet trodde att John var försvunnen, förmodligen död, levde han hemma hos mig, sade hon.

I lördagens intervjuer, som sades ha gjorts i Miami där Anne Darwin tros befinna sig på väg hem till Storbritannien, avslöjar hon en rad detaljer om hur de gemensamt lurat myndigheter, vänner och till och med sina vuxna söner.

Det hela ska ha börjat med att de hamnat i ekonomiska svårigheter efter att inte ha klarat kostnaderna för de tolv hus de köpt på sig för att hyra ut. De drog på sig skulder på hundratusentals kronor. John kom fram till att enda utvägen var att han fejkade sin egen död så att Anne skulle få ut försäkringspengar.

Fick ut ett pass

Fortfarande insisterar hon på att hon faktiskt trodde att han hade drunknat, tills han knackade på hennes dörr efter elva månader. Han flyttade in, men gömde sig i en uthyrningslägenhet intill när de sörjande sönerna hälsade på. När han gick ut tog han på sig en stor hatt, vek upp rockkragen, stödde sig på en käpp och haltade kraftigt.

Han lyckades få ut ett pass i namnet John Jones. I april i år flyttade paret till Panama, där de köpte en lägenhet och planerade en ny framtid.

– För första gången på åratal verkade John avspänd och glad igen. Det var som om vårt äktenskap började om på nytt.

När John Darwin ”återuppstod” i förra veckan, sedan hans panamanska visum löpt ut, var brittisk polis honom redan på spåren efter misstankar om försäkringsbedrägeri.