Specialiserade sig på att stjäla Ford

NYHETER

Sju ungdomar dömdes i dag för 18 bilstölder

Pojkarna stal sammanlagt 18 bilar, alla av märket Ford.

I dag dömdes sju ungdomar, 16-19 år gamla, för stölderna som skedde under våren och sommaren i Västerås.

– Själva beteendet har varit hänsynslöst. De har tagit bilarna för att det varit roligt och sen buskört med dem. Ingen av dem har haft körtkort och oftast är det de yngre som kört, säger kammaråklagare Katarina Tullstedt.

Foto: Ford-specialister Ungdomarna specialiserade sig på att stjäla bilar av märket Ford, eftersom det var lättast enligt deras mening.

Kammaråklagaren vill inte kalla pojkarna för liga.

– Nej, ingen liga. Pojkarna känner varandra, men de har begått brott i olika konstelationer. Men några av pojkarna har varit mer drivande, mer aktiva, säger Tullstedt.

Anledningen till att gruppen specialiserade sig på just bilar av märket Ford berättade ungdomarna i tingsrätten.

– De var lättast att ta, har de berättat, säger Katarina Tullstedt.

Flera andra brott

Förutom bilstölderna döms även några av ungdomarna för misshandel, grov stöld, vapenbrott och narkotikabrott. En åttonde tilltalad dömdes för misshandel. Tre av ungdomarna dömdes till ungdomsvård, övriga till bland annat ungdomstjänst och dagsböter.

Dessutom ska ungdomarna betala skadestånd. Störst skadestånd dömdes en 16-årig pojke till. Han ska solidariskt med sina kamrater betala sammanlagt 110 000 kronor i skadestånd.

– De har nog inte riktigt förstått vad de ställt till med. När en bil gått sönder har de bara stulit en ny, i bland har de till och med tagit en ny bil när de tyckt att det varit för trångt i den de tagit, säger Tullstedt.

Hur har deras betende varit under rättegången?

– Merparten har signalerat att de insett allvaret, nu är det upp till dem själva vad de gör av det. Om de inser vad det kan leda till, säger kammaråklagaren.