Tjuvar stal 150 000 från Villis bankkonto

NYHETER

Villi Petersen, 72, och hans fru Marita, 65, höll på att bli av med sina besparingar.

Någon hade tagit ut 150?000 kronor från deras konto.

– Det kändes som ett inbrott i huset. Vi var otroligt skärrade, säger Villi Petersen.

Foto: Blev lurad Villi Petersen och hans hustru har konto hos Nordea och drabbades av bedragarna, som lyckades ta ut 150 000 kronor från parets konto. ”Det var så fruktansvärt skickligt gjort”, säger Villi.

När Villi Petersen skulle logga in på Nordeas hemsida i september förra året ombads han skrapa fram en extra kod. Trots att han hade hört talas om de falska mejlen som skickades ut till bankens kunder misstänkte han inget.

– Det var så fruktansvärt skickligt gjort. Jag lämnade ju inte ut några personuppgifter eller koder, så jag trodde inte att det var någon fara, säger han.

Istället för att fylla i tre rutor som han brukar så ombads han fylla i en extra. I informationsrutan som dök upp stod det att detta skulle öka säkerheten för kunden.

”Vi blev skakade”

Tre veckor senare fick han ett samtal från Nordea. Banken ville ha bekräftat att en överföring på nästan 150 000 kronor skulle göras från parets konto till ett finländskt kontonummer.

– Vi blev skakade eftersom vi aldrig trodde att det skulle drabba oss. Vi visste inte om vi skulle få tillbaka några pengar. Det här var våra besparingar för ålderdomen.

Villi kunde stoppa överföringen och pengarna gick tillbaka till hans konto. På kontot fanns före överföringen 175?000 kronor. Bedragarna hade lämnat kvar 25 000.

– Om de hade tagit ut en mindre summa så hade banken aldrig märkt det. Nu har vi delat upp våra pengar på fler konton så att det inte ska kunna hända igen.

Jessica Balksjö