Se upp i backen!

Foto: Fredrik Hedin vd på Vallåsen har äntligen kunnat starta sina snökanoner och hoppas på att öppna till helgen.
NYHETER

Vinterns första skidåkning kan komma redan till helgen. De skånska snökanonerna jobbar för högtryck för att fylla backarna.

– Vi hoppas kunna öppna snart, säger Fredrik Hedin, Vallåsens skidanläggning.

För de skånska skidanläggningarna är vinterns intåg efterlängtat. På Vallåsens skidanläggning på gränsen mellan Skåne och Halland har snökanonerna varit i gång sedan i måndags. Anläggningens vd, Fredrik Hedin, hoppas på att mycket snart kunna slå upp portarna.

– Jag har precis varit ute och kört snö. Vi har 26 kanoner som jobbar dygnet runt just nu. Vi är väldigt nära öppningsdags, till helgen borde det vara möjligt att slå upp portarna, säger Fredrik Hedin optimistiskt.

Vana att vänta på snön

Fram med pjäxor och skidor i nordvästra Skåne alltså. Men även i Kristianstadstrakten kan det bli åka av. Snökanonerna på Vångabackens skidanläggning mellan Kristianstad och Olofström, har precis kört i gång och pumpar backen med snö.

Förra året öppnade Vångabacken först den 23 januari och enligt Per-Åke Brorson, ordförande i slalomklubben, är de vana vid att få vänta in snön.

– Det är inte första gången vintern kommer så här sent. Vissa år har vi inte kunnat öppna alls. Men nu kör vi för fullt och har vi vädret med oss kan vi öppna redan till helgen. Men troligen blir det inte förrän i nästa vecka, säger han.

Varning för fortsatt halka i helgen

Kajsa Sigvardsson (.se)