Grönt är skönt

NYHETER

Fler och fler krögare hakar på den nya gröna trenden – närproducerat.

Jenny Svensson säljer västsvensk ost som aldrig förr.

Foto: OSCAR MAGNUSSON/BILDBYRÅN
Hvena blå från Orust och Vit Capri från Ulricehamn är exempel på kvalitetsost från närområdet. Jenny Svensson önskar att fler tog efter sydeuropéerna och tillverkade lokal ost med kärlek. I de franska alperna spelar bönderna musik och rullar ut röda mattan för sin Tomme de Savoi.

I Hugo Ericsons bod i Saluhallen har de sydeuropeiska delikatessostarna fått konkurrens av ostar från Ulricehamn, Fjärås och Fjällbacka.

– Fler och fler i branschen frågar efter det småskaliga. Ju närmare Göteborg ju bättre, säger chefen Jenny Svensson.

De senaste fem åren har ett 15-tal krögare sällat sig till stammisarna. Hon gissar att de inspirerats av den italienska Slow food-rörelsen.

"Det ligger i tiden"

– Det ligger i tiden att bry sig om var maten kommer ifrån. Frågan är vad som är gott. Är det gott när maten färdats över halva jordklotet? säger hon.

Innerstaden AB är ett företag som jobbar med att miljö- och kvalitetsmärka den kommersiella verksamheten i centrum.

"Mest lyxkrogar"

En första kartläggning av vilka butiker och restauranger som tillhandahåller närproducerad och ekologisk mat är just klar. Än så länge är det främst lyxkrogar som lagt sig till med chic ekoprofil.

– Det är fortfarande lite dyrare med närproducerat. Men vi har märkt att det är många andra som är intresserade. Om något år kanske en närproducerad dagens finns på alla menyer, säger Marianne Sörling på Innerstaden AB.

Nu hoppas hon på en utvidgning av projektet med stöd från Miljönämnden och Länsstyrelsen.

Slow food ...

Ekoställen

Louise Jacobson (.se)