Örebroarna har lägre lön än västeråsarna

NYHETER

Många har också lägre lön än rikssnittet

Programmerare i Örebro? Då borde du fundera på att flytta till Västerås. I alla fall om du vill höja din lön – med nästan 2000 kronor.

Foto: I Örebro tjänar en programmerare i genomsnitt 31 400 kronor. I Västerås ligger lönen på 33 400 kronor.

I Örebro ligger medellönen för 6 av Sveriges 10 vanligaste yrken lägre än i Västerås. För en yrkesgrupp är lönenivån samma i städerna.

– En spekulation är att det kan bero på att Västerås ligger närmare Stockholm än vad Örebro gör. Det gör att västeråsarna har en alternativ arbetsmarknad, säger Claes-Håkan Gustafson, enhetschef SCB Örebro.

Stockholmslönerna styr

Det är inte bara Västeråslönerna som är högre. För 8 av yrkesgrupperna är medellönen i Sverige högre än i Örebro. Det beror på Stockholmslönerna.

– Stockholm leder hela tiden. Levnadskostnaderna är högre i en storstad. Därför kräver de som bor där högre lön, säger Claes-Håkan Gustafson.

Kan skilja tusenlappar

De högre lönerna i Stockholm gör att medellönerna i många städer ligger under genomsnittet i Sverige. I Örebros fall rör det sig om allt från hundralappar till tusenlappar. För lönenivåerna handlar, enligt Gustafson, hela tiden om tillgång och efterfrågan på arbetskraft – i synnerhet tillgång.

– Tillgången beror på hur dyrt det är i staden och hur trevligt det är där.

Maria Soläng