Man omkom i lägenhetsbrand

NYHETER

Julfesten slutade i tragedi i natt

Foto: Sex barn och fem vuxna befann sig i lägenheten när branden bröt ut. ”Det var panik här”, säger Anders Lindborg, som bor tillsammans med Karin Larsson i samma trappuppgång.

Mitt i julfesten började köket brinna.

Sex barn och tre vuxna hoppade ut genom fönstret.

En man och en kvinna blev kvar i lägenheten.

Mannen hittades död.

Räddningstjänsten fick larm om branden i Trelleborg strax efter ett i natt. Tio minuter senare var branden släckt. Men då var en person redan död och en livshotande skadad.

– Branden har brutit ut i köket och varit begränsad till köket men hela lägenheten var rökfylld, säger Andreas Olsson, jourhavande brandmästare vid räddningstjänsten i Trelleborg.

Sex barn och fem vuxna befann sig i lägenheten när branden bröt ut. Köket ligger precis innanför ytterdörren. Den enda vägen ut var genom ett fönster.

Fångades i röken

Alla barnen och tre av de vuxna lyckades rädda sig ut ur i lägenheten som ligger på första våningen. Men ett par i 60-årsåldern fångades i den rökfyllda lägenheten. Den äldre mannen hittades död.

Anders Lindborg och Karin Larsson bor i samma trappuppgång.

– Jag satt och tittade på tv och hörde några kraftiga dunsar. När jag tittade ut såg jag brandbilarna. Jag väckte Karin och så sprang vi ut. Det var panik här, säger Anders Lindborg.

De tolv personer som befann sig i angränsande lägenheter lyckades alla ta sig ut själva.

– Grannarna stod och spolade med en slang utifrån när vi kom, säger Andreas Olsson.

Redan död

Branden var släckt på några minuter men då var mannen redan avliden och kvinnan livshotande skadad.

– Hon är förd till sjukhus i Köpenhamn där det finns en tryckkammare, säger Lars Rosberg, vakthavande befäl vid länskommunikationscentralen i Skåne.

De nio som räddat sig ur lägenheten fördes till Trelleborgs sjukhus.

– De är inte fysiskt skadade men ska få träffa en krisgrupp från kommunen, säger Andreas Olsson.

Räddningstjänsten kunde sent i natt inte svara på vad som orsakat branden. En teknisk undersökning ska göras i lägenheten i morgon.