Förorenat vatten efter branden

NYHETER

Ån i Forserum befaras vara förgiftad

Foto: Latex började brinna i Fiabs lokaler i Forserum i onsdagskväll och giftig rök spreds över samhället.

När räddningstjänsten arbetade med att släcka industribranden i Forserum på onsdagskvällen rann släckvatten ut i den intilliggande ån.

Vatten som tros innehålla giftiga ämnen.

Branden bröt ut på onsdagskvällen och rasade under flera timmar. Latex hade fattat eld i Fiabs lokaler och giftig rök spreds över samhället.

Under släckarbetet rann släckvatten ut i åsystemet intill.

– Problemet med släckvatten är att det innehåller samma ämnen som röken, berättar Jonas Petri, räddningsledare under branden.

Bank brast

Brandmännen försökte fånga upp släckvattnet vid en uppdämning intill ett kärr, men på torsdagsmorgonen brast en bank och släckvattnet rann ut i ån.

– Vi vet inte hur mycket gifter som fanns i vattnet. Vi försöker mäta det nu, berättar Jonas Petri.

Prover har tagits både på åvatten och jord, men resultaten väntas inte bli klara förrän i nästa vecka.

Partiklar från röken tros också ha sjunkit ner i marken eftersom det var vindstilla på onsdagskvällen. Därför uppmanas Forserumsborna att skölja frukt och grönsaker från trädgårdar och försöka se till så att barn inte får i sig jord.

Utbröt i torkmaskin

Under torsdagskvällen har Nässjö kommun tagit bort de översta sandlagren och tvättat av lekredskap på lekplatser vid skolor och förskolor i området.

Polisens tekniker har klarlagt att branden startade i företagets jättelika torkmaskin, där latexmaterial för madrasstillverkning torkas.

– Det var någon form av mekanisk varmgång i maskinen, säger kriminaltekniker Uno Fredriksson.

Polisen misstänker inget brott i samband med branden.