Bostadspriserna fortsätter uppåt

NYHETER

Snittvilla i Umeå kostar 1,8 miljoner

Foto: I Umeå är nu medelpriset för en villa 1 857 000 kronor.

Villapriserna fortsätter att stiga försiktigt. Största prisökningen i Västerbotten hittar vi i Nordmaling, Sorsele och Storuman.

Bostadspriserna har stigit kraftigt under det senaste året och på villamarknaden stiger priserna fortfarande, om än försiktigt, enligt de nya siffrorna från Mäklarstatistik, ett samarbete mellan Mäklarsamfundet, Svensk Fastighetsförmedling och Fastighetsbyrån.

I Västerbotten uppvisar Nordmaling den kraftigaste prisutvecklingen. Här har villapriserna under perioden juli-september stigit med 31 procent.

14 procent dyrare i Umeå

I Sorsele är ökningen 24 procent och i Storuman 23 procent. Mäklarstatistik betonar dock att antalet försäljningar är för få för att man ska kunna uppvisa en klar tendens. Även i Umeå fotsätter villapriserna uppåt. I Umeå är nu medelpriset för en villa 1 857 000 kronor, skriver Västerbottens-Kuriren.

Även borättspriserna i Umeå fortsätter uppåt. Priserna har ökat med 14 procent de senaste tolv månaderna.

”Vänteläge”

Men i Sveriges storstäder börjar borättspriserna gå nedåt. Snittpriset för en bostadsrätt i centrala Stockholm har fallit med en dryg tusenlapp per kvadratmeter, till 55424 kronor. Nedgången är ungefär lika stor i centrala Göteborg medan nedgången i centrala Malmö är marginell.

– Det är lite vänteläge på marknaden nu. Köparna avvaktar och säljarna räknar, kan man säga. Vi kommer nog att ha en period av osäkerhet framåt. Det är svårt för det enskilda hushållet att räkna både på den nya fastighetsskatten och vart räntan ska ta vägen, säger Peeter Pütsep, vd för Svensk Fastighetsförmedling.

Dyrare fritidshus

Om man i stället räknar på prisutvecklingen under det senaste året är det däremot stora prisökningar över hela linjen. Villapriserna har stigit med 13 procent och bostadsrättspriserna med 17 procent.

Villapriserna har stigit mest i Stockholmsområdet, upp 21 procent det senaste året. I Storgöteborg och Stormalmö har priserna stigit med 7 respektive 10 procent. Även när det gäller bostadsrätter har priserna stigit mest i Stockholmsregionen där priserna har ökat med 22 procent. I Stormalmö är ökningen 21 procent och i Storgöteborg 17 procent.

Priserna på fritidshus har stigit med 16 procent i landet de senaste tolv månaderna. Siffrorna bygger på försäljningsstatistik från cirka 30000 affärer.

Minskad osäkerhet

Av hushållen tror 56 procent att bostadspriserna kommer att stiga det kommande året. I september var den siffran 50 procent, enligt SEB:s boprisindikator.

Bara 20 procent spår fallande priser mot 24 procent i augusti.

Sten Gustafsson/TT