”Slaget är förlorat”

NYHETER

Skräckfyllt lugn över Burma - juntan håller städerna i ett järngrepp

1 av 4 | Foto: rangoon i går Storstadens gator är nu i det närmaste folktomma – förutom att det är fullt av militärer överallt.

Allt hopp kan vara ute för revolten mot militärdiktaturen i Burma.

– Slaget är förlorat. Munkar uppges ha misshandlats till döds och kremerats, säger UD:s observatör Liselotte Agerlid.

Ett skräckfyllt lugn la sig över Burma . Enligt alla uppgifter har militärjuntan nu släckt det sista hoppet om en revolt i landet.

I städerna Rangoon och Mandalay patrullerade militärer i varje gathörn.

Utegångsförbud råder under natten och mobiltelefonnätet är alltjämt nedsläckt. Affärer och parker var stängda och få vågade sig ut på gatorna.

”Folk är rädda”

Svenska utrikesdepartementets utsända Liselotte Agerlid och hennes kollega Johan Hallenborg lyckades i går lämna landet.

Från Bangkok berättar Liselotte Agerlid för TT om skräcken i Burma:

– Folk är rädda. Det är en allmän känsla att slaget är förlorat. För den här gången är det så.

Den Norgebaserade organisationen Democratic voice of Burma släppte i går en videosekvens. Den visar hur en död man i munkkläder flyter med ansiktet neråt i en flod. Enligt organisationen är det en munk som mördats av juntan.

Tortyr och mord

Flera rapporter berättade i går om hur juntan mördat och torterat demonstranter och munkar. På grund av den mycket svåra situationen för journalister och observatörer i landet har få rapporter bekräftats. Flera journalister har gripits.

– Vi fick i dag (söndag) obekräftade uppgifter från en av de större ambassaderna i Burma om att 40 munkar i Insein-fängelset skulle ha misshandlats till döds natten till i dag och sedan kremerats på en namngiven plats, säger Liselotte Agerlid till TT.

Träffade Suu Kyi

FN:s sändebud Ibrahim Gambari återvände i går kväll till huvudstaden Rangoon. Tidigare hade han besökt premiärministern Thein Sein i den stängda huvudstaden Naypyidaw.

I Rangoon fick Gambari träffa den frihetsberövade oppositionsledaren Aung San Suu Kyi. Mötet pågick i en timme.

Men många burmeser är uppgivna.

– FN:s besök tror jag inte gör någon skillnad. Vi måste hitta en lösning själva, säger en Rangoonbo till The Australian.