Dekorera med ord

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Enklare än du tror att göra själv.

Sara Nilsson Bergman dekorerar ett kök med ett utdrag ur Selma Lagerlöfs bok "Gösta Berglings saga".
Foto: Mia Carlsson
Sara Nilsson Bergman dekorerar ett kök med ett utdrag ur Selma Lagerlöfs bok "Gösta Berglings saga".

Det är enklare än du tror att dekorera med ord, och känner du dig inte stadig på handen så finns det massor med hjälpmedel.

Skriva på fri hand

Sara målar på fri hand, en eller två bokstäver i taget, innan hon backar och tittar så bokstäverna håller jämn storlek och löper jämnt utmed väggen.

Skriva med schabloner

I färgaffärer finns bokstavsschabloner för den som inte har lika vacker handstil som Sara. Färgen trycks in i schablonen med en så kallad stöpplare.

Med schabloner får man räkna med att det tar längre tid, men det blir väldigt jämnt och fint.

Underlaget bestämmer du

Det går att måla på de flesta underlag. På väggar går det att göra fint på både tapet och målad vägg. Målar du på möbler som används ofta kan det vara bra att täcka texten med ett tåligt lack för att minska slitage.

Använd hjälplinjer

En bra idé är att med hjälp av exempelvis ett vattenpass dra upp hjälplinjer på väggen man vill måla. Dra ett streck med en tunn blyertspenna men var noga med att rita väldigt försiktigt eftersom blyerts lätt skiner igenom även en färg som är heltäckande.

Välj rätt pensel

Foto: Mia Carlsson
En vattenbaseradfärg eller lasyr är enkel att arbeta med.

Sara använder en platt kalligrafipensel av syntet. Provtexta på en bit kartong och välj en tjocklek som passar bokstävernas storlek.

Färgen är viktigt

En vattenbaserad färg eller lasyr är enkel att arbeta med. Lasyrer ger en mer transparent luftig känsla än färgen. Lasyren lägger sig oftast lite tjockare i änden på bokstäverna, vilket gör att texten ser mer handstilslik ut.

I färgaffären finns små provburkar att köpa, en liten burk räcker väldigt länge.

Om du målar fel

Ha en ren fuktad trasa till hands. Om du målar fel och använder en vattenbaserad färg går det bra att torka bort felet med trasan direkt.

Om du upptäcker ett fel i efterhand, då färgen redan torkat, är det bäst att ha en burk av väggens eller föremålets originalfärg till hands. Måla över den felaktiga bokstavens konturer, låt torka och skriv nytt ovanpå.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN