Gorbatjov bildar politisk union

NYHETER

Ex-presidenten leder nystartade Socialdemokraternas union

Sovjetunionens siste ledare Michail Gorbatjov ger sig åter in i politiken.

Som ledare för Socialdemokraternas union ska ex-presidenten bland annat verka för mer europeiska värderingar i Ryssland.

Men utmana Vladimir Putin tänker Gorbatjov inte göra.

Foto: Ex-presidenten Michail Gorbatjov leder nybildade Socialdemokraternas union.

Med drygt en månad kvar till det ryska parlamentsvalet den 2 december stiger den politiska temperaturen i Ryssland och sedan i lördags med ytterligare ett inslag - socialdemokrati.

Men det handlar inte om att ställa upp i val och Gorbatjov vill inte kalla unionen för ett parti.

Europeiska värderingar

– Vi behöver på allvar rikta in vårt arbete mot allmänheten. Allmänheten vet inte vad socialdemokrati är för något. Om vi lyckas med detta så är det möjligt att vi till nästa val bildar ett parti, sa Gorbatjov, enligt Novaja Gazeta.

Som politisk rörelse blir huvuduppgiften att föra in en europeisk politisk kultur och europeiska värderingar i det ryska samhället. Dessutom vill man ge intelligentsian en större roll i samhällsdebatten. Till sin hjälp tänker man ta medierna genom att ”använda sig av det fria ordets mekanism.”

Öka konkurrensen

Socialdemokraternas union vill också öka konkurrensen mellan Rysslands politiska partier och sätta in mer kraft i kampen mot fattigdomen.

Föregångaren till unionen, Rysslands socialdemokratiska parti, bildades 2002 av bland andra Michail Gorbatjov. Partiet ogiltigförklarades i somras av högsta domstolen på grund av att man inte hade tillräckligt många medlemmar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland