”Det är som att vinna på lotteri”

NYHETER

Erik Maskin om att få ekonomipriset

Eric Maskin var yrvaken när han fick beskedet om sitt pris, men lovade ändå att försöka besvara frågor när han kopplades upp till presskonferensen.

– Jag ska pröva. Men jag är så överraskad att jag inte är helt tillförlitlig.

Eric Maskin är glad åt att han får dela priset med Leonid Hurwicz.

– Det är en enorm lättnadskänsla att han fått priset. Vi var rädda att tiden skulle rinna ut för honom. Han är ju 90 år gammal nu.

Maskin hade inte själv väntat sig att få ekonomipriset.

– Nej, det är mer som att vinna på lotteri. Om du har köpt en lott så har du ju en enda chans, men oddsen är emot dig.

Överraskad och glad

Leonid Hurwicz, som fyllde 90 i augusti men fortfarande är aktiv inom nationalekonomisk forskning, blev överraskad när han fick beskedet om att han fått Nobelpriset.

– Det glädjer mig. Delar jag det med några andra? frågar han.

– Jag känner mig väldigt glad över att ha fått ett erkännande för mitt arbete. Men det grämer mig att andra kollegor och samarbetspartner inte får dela äran med mig. Fast det är förstås inte alltid möjligt, fortsätter han.

Hurwicz nämner bland andra Stanley Reiter, nationalekonomisk professor vid Northwestern University. De båda gav tidigare i år ut en bok tillsammans om allokeringsmekanismer.

– Det viktigaste med teorin om allokeringsmekanismer är att det förenar olika typer av nationalekonomi, särskilt studier av institutioner.

Vad planerar du att göra med pengarna?

– De kommer väl till användning. Jag lever på mina pensionspengar nu. Jag kan nog komma att göra något särskilt för dem, också. Men jag måste fundera på det.

Blev du överraskad över priset?

– Ja, det blev jag. Det tror jag nog de flesta som får priset blir.