Här är priset förmord och terror

NYHETER

Saddams fruktade halvbror avrättad

Foto: Våldsamt slut. Saddams halvbror såg sig som den irakiske diktatorns efterträdare. Igår hängdes han i gryningen, i just det rum fär Saddam mötte döden för drygt två veckor sedan.

Män som Barzan Ibrahim al-Tikriti gjorde det smutsiga jobbet åt Saddam Hussein.

Halvbrodern beordrade tortyr och politiska mord.

Kanske var det logiskt att hans eget liv skulle få ett våldsamt slut.

Foto: Barzan Ibrahim al-Tikrit var ansvarig för mord och tortyr av otaliga människor. Igår hängdes han och domaren Awad Hamad al-Bandar.

Han hängdes i samma lokal som sin chef Saddam Hussein. Men något gick snett. Saddams halvbroders huvud slets av vid hängningen.

Hänsynslös

Den här gången försöker de ansvariga stoppa smygfilmer av avrättningen från att nå allmänheten. Men hävdar att varken Barzan eller domaren Awad Hamad al-Bandar hånades som Saddam innan de hängdes.

Barzan Ibrahim al-Tikriti var en av Saddams mest hänsynslösa städgummor. Som chef för den irakiska säkerhetstjänsten Mukhabarat var han direkt ansvarig för mord och tortyr av otaliga människor. Även på irakiska flyktingar i utlandet.

Köttkvarn för offren

Han var minst lika hatad och fruktad som diktatorn själv. Ett terrorns ansikte för vanliga irakier.

Frågan är om historierna som går om honom är sanna, ett utslag av folkmytologin eller något som han själv lät sprida ut för att skrämma folk.

Barzan påstås ha haft en köttkvarn där han malde människokött från sina offer.

Under rättegången hävdade ett vittne som utsatts för eltortyr att Barzan tittat på – lojt ätandes vindruvor.

Tortyr var bara ett av de smutsiga uppdragen.

Ville ha makten

Under tio år från 1988 var halvbrodern diplomat med stationering i Genève. Iraks FN-representant var hans officiella uppdrag. I verkligheten skötte han Saddams investeringar utomlands och hans schweiziska bankkonton. Barzan skötte också ett nätverk av täckföretag med uppgift att bryta mot FN:s hårda sanktioner efter Kuwaitkriget.

Halvbrodern bar egna maktambitioner. Han såg sig som Saddams efterträdare, framför de båda sönerna Uday och Qusay. De anklagade honom för att planera störta regimen.

Stridsyxan grävdes ner när Saddam vid deras första möte på två år dekorerade Barzan med fem medaljer för visat mod.

I slutändan fick han betala det högsta priset för sin terror åt Saddam.

Saddams övriga släktingar

Wolfgang Hansson