”Do not try this at home”

NYHETER

”Ghost-riding the whip” - den livsfarliga leken som redan skördat liv

Foto: Youtube.com

Avdelning knäppa och farliga tilltag:

Här hamnar definitivt fenomenet Ghost-Riding, där hip-hopungdomar hoppar ur sina rullande bilar och dansar på taken till dånande musik.

Den uppenbart livsfarliga leken har redan skördat liv – en 18-åring slog huvudet i en annan bil när han lutade sig för långt ut från fönstret.

Det kryllar med filmer på nätet – bland annat på Youtube – där hip-hopare lagt ut hemvideos på sina mer eller mindre superunderliga dansfester.

Trots – eller kanske tack vare – att tidsfördrivet är minst sagt udda, har ”Ghost-riding the whip” blivit ett oerhört populärt fenomen inom vissa kretsar – särskilt i USA.

– Det är roligt, det är en adrenalinkick, säger ”Mistah FAB”, en anonym spökryttare, till tidningen The News & Observer.

– Men jag ska inte ljuga eller skönmåla det. Det är farligt. Jag har sett många otäcka saker hända. Do not try this at home, säger han.

Två dödsfall

I december dog en 18-åring i Stockton, Kalifornien, efter att han slagit huvudet i en annan bil när han lutade sig ut från fönstret för långt. Och i oktober ramlade en 36-årig man från taket på en bil och slog ihjäl sig.

Just det farliga i leken, och att det naturligtvis är förbjudet, har gjort den populär bland hip-hopare. Ursprunget är oklart men tros som så mycket andra dårskaper ha utvecklats i Kalifornien. Rapparen E-40 från Kalifornien beskrev dansen i sin låt ”Tell me when to go”.

– Man behöver inte vara Einstein för att se att det här är ett recept för katastrof, säger Pete Smith, polis i Stockton till AP.

aftonbladet.se