Utnyttjade dottern – har kvar legitimation

Av: Martin Ekelund

Publicerad:
Uppdaterad:

Sjuksköterskan dömdes till fängelse men fortsätter jobba

Den 35-åriga sjuksköterskan dömdes till fängelse efter att ha utnyttjat sin då fyraåriga dotter.

Socialstyrelsen vill dra in hennes legitimation men HSAN gör bedömningen att hon kan fortsätta jobba.

Den fyraåriga flickan utsattes av grova sexuella övergrepp av båda sina föräldrar och allt filmades av pappan. Malmö tingsrätt dömde i slutet av förra året honom till 3,5 års fängelse.

Den i dag 35-åriga sjuksköterskan fick en månads fängelse för sexuellt utnyttjande av underårig.

”Rubba tilliten”

Efter att domen fallit utredde Socialstyrelsen ärendet och kom till slutsatsen att kvinnans sjuksköterskelegitimation borde dras in.

I sitt beslut skriver de att brottet är allvarligt och av ”sådan art att det är ägnat att rubba den tillit som allmänheten har rätt att känna för en legitimerad yrkesutövare”. Rättspraxis är också att legitimationen dras in vid sexualbrott.

Kan fortsätta jobba

Ärendet skickades vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), den instans som tar beslut om indragningar. I sitt yttrande till nämnden skriver kvinnan att jobbet betyder otroligt mycket för henne och att socialtjänsten, i dag, efter ett års utredningar anser att hon är en bra mamma.

HSAN gör bedömningen att kvinnan kan fortsätta sitt jobb som sjuksköterska. Motiveringen till beslutet är att brottet inte har begåtts i tjänsten samt de övriga sammantagna omständigheterna i fallet.

Publicerad: