Aftonbladets läsare: Mer okej att skattefuska om politikerna gör det

avOlle Castelius

NYHETER

"Fel, fel, fel" säger etikexperten

Det känns mer okej att fuska med skatten om politikerna gör det.

Det anser över 62 procent av Aftonbladets läsare.

Men experten är kritisk:

– Man kan inte rättfärdiga sina egna fel genom att hänvisa till andras, säger Erik Blennberger vid Ersta Sköndals högskola.

Foto: Privat
Erik Blennberger, ledamot av Socialstyrelsen etiska råd samt forskningledare vid Institutet för organisations- och arbetslivsetik vid Ersta Sköndal högskola, är inte överens med läsarna.

Av de läsare som svarat på aftonbladet.ses "Dagens fråga" är det en majoritet som låter sig påverkas av politikernas skattefuskande.

Mer än 62 procent anser att det känns mer okej att fuska med skatten om politikerna också gör det.

Därmed rämnar bilden av den laglydiga svensken något.

Erik Blennberger, ledamot av Socialstyrelsen etiska råd samt forskningledare vid Institutet för organisations- och arbetslivsetik vid Ersta Sköndal högskola, tycker att den utvecklingen är oroande.

– Att det KÄNNS okej är väl en sak. Men att det därmed skulle VARA okej är en helt annan, säger han.

Enligt honom går det inte att rättfärdiga sina egna brister med att andra gör likadant.

– Det låter som en slags gottköpslösning där man tar chansen att klara sitt eget samvete genom att hänvisa till att andra också gör fel, säger han.

Är det inte skillnad på politikers och andra människors ansvar?

– Det är rimligt att ställa högre krav på de personer som sitter i lagstiftande församlingar. Och att hitta på ett eget regelverk som avviker från beslut som fattats i demokratisk ordning kan aldrig vara rätt.

Men mänskligt?

– Kanske. Men det innebär en reduktion av den egna personen, en slapphet kring sin identitet, som till slut går ut över en själv. Att sluta göra egna etiska värderingar drabbas oss själva, säger han.