Rekord – år efter år

Stockholmsmarknaden är uppåtgående hela tiden”

Foto: JOHANNA REEDER
Vi vet att det är dyrt, men det får man räkna med, säger Negar Danesh och Amir Navidi som är på jakt efter en fyra eller femma i Stockholm. För en lägenhet på 100 kvadratmeter får man i dag räkna med att betala över fyra miljoner kronor.

Höjda räntor skrämmer inte bort köparna. Priserna på bostadsrätter stiger ändå.

- Marknaden i Stockholm är uppåtgående hela tiden, säger Erik Carlborg på Svensk Fastighetsförmedling.

Priserna på bostadsrätter slår nya rekordnivåer. I Stockholms innerstad ligger snittet på över 52 000 kronor per kvadratmeter. I veckan annonserades två centralt belägna exklusiva tornvåningar ut. Priset: 100 000 kronor per kvadratmeter.

- Det verkar finnas köpare till i stort sett alla objekt, säger Erik Carlborg.

I Göteborg och Malmö är situationen densamma. Snittpriset i centrala Göteborg ligger närmare 30 000 kronor och i Malmö runt 19 000 kronor per kvadratmeter.

Kalkylerar med höjd ränta

Men regeringens förslag om kraftigt minskad fastighetsskatt och höjd skatt på reavinsten har ruskat om bostadsmarknaden.

När både finansdepartementen och branschexperter talar om höjda räntor har många väntat sig att priserna på bostadsrätter ska sjunka. Men några sådana tendenser syns inte.

- Det har talats om höjda räntor så länge nu att köparna har tagit med det i beräkningen, säger Erik Carlborg.

“Fyrorna kommer i kapp”

Och bostadsspekulanterna håller med:

- För oss är inte räntan det viktigaste. Vi söker en större lägenhet med fyra eller fem rum. Tidigare var det inte lika dyra per kvadratmeter som tvåor och treor, men de verkar komma i kapp nu, säger Negar Danesh som letar bostad i Stockholm tillsammans med sambon Amir Navidi.

– Det troligaste är väl att de som vill ta hem en vinst och ska flytta väljer att göra det före årsskiftet för att slippa den höjda reavinsten. Men annars ser vi inga tecken på att priserna skulle sjunka, säger Claudia Wörman, analytiker på Mäklarsamfundet.

BOSTADS BAROMETERN

Så mycket har bostadsrätterna i Stockholms innerstad kostat i genomsnitt per kvadratmeter från år 2003.

Peter Pettersson