Livvakterna höll på att döda premiärminister

NYHETER

En klantig insats är snackisen i Turkiet.

Premiärministern Recep Tayyip Erdogan drabbades av ett kraftigt blodsockerfall.

Då han skulle till sjukhus utlöste livvakterna automatlåset - något som höll på att kosta Erdogan livet då han inte kom ur bilen.

"Säkerhetsskandal", skrev tidningen Hürriyet i en rubrik, "Överlämnad i ödets händer", skrev Aksam, medan tidningen Sabah undrade: "Tänk om premiärministern hade haft en hjärtattack".

Den bisarra händelsen inträffade på tisdagen när Erdogan fick ett kraftigt blodsockerfall. Han blev medvetslös och kördes i ilfart till sjukhus i sin tjänstebil av sin chaufför.

När bilen kom fram till sjukhuset i Ankara rusade chauffören och livvakterna i panik ur, slängde igen dörrarna - och utlöste det automatiska låssystemet. Men de glömde att premiärministern låg medvetslös i baksätet.

Enligt turkisk medida tog det tio minuter för livvakterna att krossa ett av den bepansrade bilens skottsäkra fönster. Det lyckades inte förrän jobbare på en byggarbetsplats skyndade till med en slägga.

En talesman för premiärministern sade att händelsen ska utredas. Erdogan skrevs ut från sjukhuset i tisdags kväll efter nio timmars vård.

Jörgen Källström, TT