Åmselemördaren Juha Valjakkala kan benådas

NYHETER

Justitieminister Beatrice Ask: Vi hoppas att Finland lyssnar på oss

Finska kriminalvårdsmyndigheter vill benåda Åmselemördaren Juha Valjakkala.

Om ett par månader kan han vara fri.

Juha Valjakkala mördade tre personer i Åmselse 1988. Offren var en man och en kvinna och deras 15-åriga son. Alla tre mördades brutalt på byns kyrkogård. Mannen och sonen sköts ihjäl, medan kvinnan knivskars till döds.

Valjakkala dömdes till livstids fängelse och har i dag avtjänat 18 år. Han har ansökt om nåd flera gånger tidigare utan att få gehör.

Halonen vänder sig till Ask

Den här gången har Högsta domstolen i Finland sagt ja – men för att han ska bli frisläppt måste även Finlands president Tarja Halonen säga ja.

Inför beslutet har hon bett svenska regeringen att yttra sig, och Sveriges justitieminister, säger nej och pekar på att Juha Valjakkala inte skött sig under sin fängelsevistelse.

Rymde och begick brott

Han har rymt och då begått nya brott.

– Det minsta man kan begära om man ska diskutera det är att man slutar begå brott, säger Ask till TT.

Till SVT:s Rapport säger hon att regeringen inte anser att benådning är aktuellt och hon hoppas att Finland kommer att ta hänsyn till den svenska inställningen.

Kriminolog: ”Jag är inte förvånad”

Jerzy Sarnecki, professor i Kriminologi, är inte förvånad över att förvånad över att Valjakkala fått nytt gehör i sin nådeanskan.

– Han begick ett vansinnesdåd. Men till slut ska alla ut. Det är väl det enda man kan säga, och Finland verkar här ha ett mildare sätt än Sverige. Här skulle han sannolikt ha suttit sina 20-25 år, säger han.

Marita dömdes som medskyldig:

Läs tidigare artiklar om Juha Valjakkala:

Karin Henriksson, TT