”Polis patrullerar här varenda dag”

NYHETER

Hollenders knarkhög vid utställning skapar het debatt

Pål Hollenders knarkverk ”Clean” lockade många till konstbiennalen i helgen. Verket har skapat politisk debatt och konstnären själv misstänker att polisen gör dagliga besök med knarkhundar.

Foto: Att uppmärksamheten kring Hollenders verk riskerar att konkurrera ut övriga konstnärer på biennalen håller han inte med om. ”Det tror jag inte. Normalt sett hamnar ju jag på nyhetsplats och de på kultursidorna.”

I helgen invigdes Göteborgs internationella konstbiennal, med ett 30-tal inbjudna konstnärer från olika länder.

Men debatten har handlat om en enda konstnärs verk - Pål Hollenders uthällda hög med fyra ton kalciumkarbonat, som ska symbolisera den årliga kokainkonsumtionen i Sverige.

Verket fick Kulturnämndens ordförande Helena Nyhus (s) att tacka nej till att inviga biennalen, och att dessutom föreslå en etikpolicy för konstnärer som vill ha bidrag från kommunen.

- Det är många som tycker att hon har skjutit sig själv i foten genom att avslöja hur lite hon förstår om konst, säger Pål Hollender.

Säker på att högen fyllts på

Den besökare som vill göra sig av med knark kan anonymt göra det i pulverhögen. Hollender är säker på att det redan har skett.

- Det är bara en känsla jag har. Det kändes som att en del var där på allvar. Men det är trevligt om någon lyckats göra sig av med sina sista påsar.

Han tror också att polisen väntar på att kunna ingripa.

- Vad jag förstår går polisen förbi någon gång per dag med hund.

Något polisen däremot tillbakavisar.

- Jag tror att han kanske tillskriver sig själv lite för stort värde, säger citypolisens inre befäl.