IFK laddar för guld – med mental träning

NYHETER

Coachas extra inför allsvenskans upplösning: ”Killarna känns stabila”

1 av 2 | Foto: Stefan Rehn och spelarna i IFK Göteborg får hjälp av mentale rådgivaren Johan Örtendahl för att skapa harmoni i laget. Något som lett till att stämningen är på topp i truppen nu när allsvenskan drar ihop sig.

IFK Göteborg har under året tagit hjälp av mentale rådgivaren Johan Örtendahl. Inför guldmatchen mot Trelleborg blir han viktigare än någonsin.

– Det kan bli att man vill lätta på trycket lite mer, säger Johan Örtendahl.

Sedan i våras har IFK samarbetat med Johan Örtendahl. Idén initierades av tränartrojkan och sportchefen Håkan Mild, och innebär individuella samtal på frivillig basis.

Regelbundna samtal

– Vi kände att vi kunde göra något för killarna för att ge dem självförtroende och få dem grundtrygga. Jag tror mycket på att våga vinna i stället för att vara rädd att förlora, säger IFK-tränaren Stefan Rehn.

Alla spelare har tagit chansen till mer eller mindre regelbundna samtal med Örtendahl.

– Det är individuellt vad vi pratar om, en del kan behöva hjälp att upprätthålla motivationen, andra att hantera förväntningarna. Men det kan också handla om saker vid sidan av fotbollen som man kanske inte kan prata med någon annan om. Man kan ju inte prata om allt med tränaren, som man är i beroendeställning till, säger Johan Örtendahl.

Sista snack idag eller på fredag

Stefan Rehn är nöjd med satsningen.

– Det har fungerat jättebra. Killarna känns stabila och Johan har fått dem trygga i det de håller på med. Sen blir man ju också trygg av att man spelar bra och plockar poäng, säger han.

Johan Örtendahl kommer träffa IFK-spelarna antingen torsdag eller fredag för ett sista snack innan allsvenskans upplösning.

– Vi kör på i princip som vanligt. Men de här dagarna kan det bli att man vill lätta på trycket lite mer, säger han.

Stefan Rehn har också receptet klart för att kunna fokusera rätt.

– Vi ska fokusera på hur vi tagit oss ända hit. Sen ska vi se matchen som en stor fest som det är få förunnat att vara med om.