Säpo: Vem är den mystiska kvinnan?

NYHETER

Hon kan lösa gåtan om ett ovanligt bestialiskt styckmord

1 av 3 | Foto: Nyckeln till mordgåtan |I en ravin nära Grödinge kyrka utanför Tumba hittades Majid Husains kropp styckad 1985. Säpo tror att en kvinna som kallade sig Jamila El-Chafej kan vara nyckeln till mordgåtan.

Den avhoppade irakiske agenten Majid Husain hittades mördad i Sverige 1985.

Hans kropp hade styckats i drygt 50 delar.

Nu går Säpo ut med en efterlysning efter en kvinna som kallades Jamila El-Chafej. En kvinna som kan vara nyckeln till mordgåtan.

– Det är ju förstås så att vi vill ha in mer information om den här kvinnan. Syftet är att vi vill försöka lösa ett ovanligt bestialiskt mord som är på väg att gå mot sin preskibering, säger Jakob Larsson som är pressekreterare vid Säkerhetspolisen till aftonbladet.se.

Den eftersökta kvinnan Jamila El-Chafej tros tillsammans med två män ha ingått i en dödspatrull. Säpo tror att kvinnan ska ha agerat lockbete när Majid Husain mördades.

Kvinnan som kallade sig Jamila El-Chafej har tidigare varit efterlyst och häktad i sin frånvaro för mord. Men hon greps aldrig.

"Bagdad Bob"

I tisdags gick Säpo ut med en efterlysning i irakiska medier. De hoppas att någon ska känna igen kvinnan och ge sig själv tillkänna.

Varför går ni ut först nu med en efterlysning?

– Det är en helt annan situation i dag i Irak. I och med det finns det kanske personer som kan berätta saker i dag som man tidigare inte vågade berätta, säger Jakob Larsson.

Misstänkt är också Mohammed Said al-Sahaf, mer känd som ”Bagdad-Bob” – Saddam Husseins omtalade informationsminister, rapporterar TT. Han var Iraks ambassadör i Sverige 1985 till 1987.

Said al-Sahaf är polisanmäld för ytterligare ett mord i Sverige. Det gäller den 27-åriga kurden Azad Jundi som hittades knivhuggen och strypt i Solna i juni 1985.

Livvakt som sökte asyl

Majid Husain var livvakt åt diktatorn Saddam Hussein och kapten i den irakiska underrättelsetjänsten. Men Majid Husain hoppade av och 1982 kom han till Sverige och sökte politisk asyl.

I januari 1985 försvann Husain, efter att han i Svenska Dagbladet hade sagt att han hade upplysningar om irakiska spioner i Skandinavien.

I mitten av mars hittades han styckmördad. Kroppsdelarna låg i sex plastpåsar och två koffertar i en ravin nära Grödinge kyrka utanför Tumba.