Kräver stopp för tilläggsförsäkringar

NYHETER

Konsument Göteborg vill sätta stopp för tilläggsförsäkringar, vanliga för bland annat hemelektronik och vitvaror.

De tänker nu driva kravet hos tillsynsmyndigheten Konsumentverket.

Foto: Konsument Göteborg vill förbjuda tilläggsförsäkringar som säljs i butiker. Foto: Mia Carlsson

När du köper en ny TV eller mobiltelefon erbjuds du allt som oftast att teckna en extra försäkring till produkten. En försäkring som enligt försäljaren ska täcka skadorna om produkten går sönder och ibland om den blir stulen. Men på Konsument Göteborg tycker man att den här typen av försäkringar är helt uppåt väggarna.

– Det är fullständigt omöjligt för konsumenter att fatta ett bra beslut om tilläggsförsäkring med den information de får i hemelektronikbutiker, säger Maria Wång Henriksson och Eva Burgess på Konsument Göteborg till Göteborgs-Posten.

Oftast räcker det att ha en hemförsäkring och kombinera den med konsumentlagen om en produkt är felaktig eller går sönder.

– Nittio procent av alla har en hemförsäkring. Om man för en billig penning väljer till en allriskförsäkring har man ofta ett bättre skydd än en tilläggsförsäkring, säger Maria Wång Henriksson till GP.

Borde säljas av försäkringsbolag

De anser att tilläggsförsäkringarna är en onödig produkt och om de ska fortsätta att säljas så borde det vara försäkringsbolag som gör det och inte butiksanställda.

Konsument Göteborg har granskat 14 hemelektronikbutiker i Göteborg i avsikt att se vilken information som gavs om tilläggsförsäkringar och hur frågor om försäkringar, konsumentköplag och garantier besvarades.