Endeavour sköts upp på utsatt tid

NYHETER

Trots incidenter höll Nasa tidsplanen

Foto: Endeavours besättning på väg in i bussen som förde dem till uppskjutningsplatsen.

00.36 i natt sköt USA upp rymdfärjan Endeavour.

Endeavour har inte använts sedan rymdfärjan Columbia exploderade vid landningen 2003. Då miste sju astronauter livet.

Foto: 00.36 svensk tid Rymdfärjan Endeavour med sju astronauter ombord lyfter från Kennedy Space Center i Florida. På fredagskvällen ska de docka den internationella rymdstationen.

Nattens uppskjutning är den andra av de totalt fyra rymdfärder USA har planerat att genomföra i år. Projektet, som genomförs i skuggan av Columbiaolyckan, har plågats av strejker, sabotage och rykten.

Det allvarligaste tillbudet var när kablar på en dator klipptes av, antagligen av en anställd på antingen Nasa eller någon av underleverantörerna.

Strejker hindrar inte

Datorn skulle levereras till den internationella rymdstation som är Endeavours mål och hade ingen betydelse för astronauternas säkerhet. Ändå har sabotaget fått stor uppmärksamhet och lett till många spekulationer. Det rapporterar Reuters.

Under förberedelser har även maskinister vid basen i Cape Canaveral strejkat.

Fem år på marken

Det är första gången sedan olyckan med Columbia 2003 som Nasa väljer att använda just Endeavour för en expedition. Columbia bröts sönder vid landningen och hela besättningen på sju personer omkom. Orsaken bakom olyckan tros ha varit en bristning i färjans värmesköld orsakad vid uppskjutningen.

Nasa försäkrade att övervakningen av Endeavours uppskjutning ska garantera ett en liknande skada upptäcks. Endeavour har också renoverats och moderniserats för att minska risken för olyckor.

Allt gick som planerat

Nattens uppskjutning gick också precis som planerat. Klockan 6.36 lokal tid rusade Endeavour mot en klarblå himlen.

Bara 44 sekunder efter uppskjutningen hade färjan redan färdats nästan 13 kilometer. När rymdfärjan hade varit uppe i luften i tre minuter var den uppe i svindlande 6437 kilometer i timmen. Målet för färjan är den internationella rymdstationen dit de sju astronauterna beräknas ankomma fredag kväll, svensk tid.

Olof Jönsson, Elisabet Wahl