NYHETER

Två män sitter och darrar över ett rutigt bord med fem små koppar svart bryggkaffe och en aktiv askkopp.

Den amerikanske komikern Steven Wright och Roberto Benigni från ”Livet är underbart”. Två män med yvigt hår och högt hårfäste. Efter ett par minuter darrar händerna så kraftigt att kaffet försöker smita från kopparna.

Men det är först när Steven berättar att han gillar att dricka riktigt mycket kaffe innan han lägger sig som jag skrattar. Hjärtligt. Han drömmer skitsnabba drömmar av koffeinet. Jag mår så bra av den här filmen, jag älskar de två lågmälda människorna. Fina Steven. Underbara Roberto.

Steven kommer på att man borde frysa kaffe så att barnen också kan få i sig sin beskärda del. Kaffepops!

Det är inte så konstigt att Jim Jarmuschs ”Coffee and Cigarettes” med mina ögon sett är den upphöjda formen av feelgoodfilm. Det är inte bara så att jag är trött på att den stora massan nu förväntas vara expertcoacher över sina egna liv. Förväntas förverkliga sig i hobbies och bevisa sin hälsosamma livsstil med sin avföring. Nej, det var just det här med det lågmälda. Röster som inte har komprimerats genom reklam-radion. Som inte låter ansträngda, angelägna och pockande. Jag byter fräsch och framåt mot timid och gulblek vilken dag som helst. Vilken befrielse med en och en halv timmes studie av människor som icke gör annat än att röka och dricka kaffe.

Jovisst, och så är skådisarna vansinnigt begåvade och roliga och det gör sitt till. Men det är ta mig tusan nästan en revolutionär film. Jag kan tänka mig få saker som provocerar i dag, men att visa rökare som inte ursäktar sig?…?ja där kan vi ha något.

Från och med i dag får man inte heller längre röka på krogen i Danmark, inte helt oväntat finner vi ett folkligt trots mot beslutet. Rödvita rökare förenar sig på www.jegryger.dk. Sidan uppmanar inte till att bruka fler cigaretter eller få ickerökare att börja, utan vänder sig till den redan borne brukaren.

Det finns dejting för rökare, rökhumor, praktiska tips för hur man till exempel bevarar sina cigaretter färska och ett konstgalleri med bilder på rökning världen runt. Min favorit är nunnorna i dok som står och blossar på klostergården. Inte ens bland de heliga är man ensam i sitt fördärv.

Sonja Schwarzenberger (.se)