Polisen kritiserar åklagarens beslut

NYHETER

Begär överprövning - menar att åklagaren har fattat beslutet för tidigt

Malmöpolisen går emot kammaråklagare Bo Albrektsson i fallet med den våldtäktsmisstänkte plastikkirurgen och begär överprövning av beslutet att inte driva fler anklagelser till åtal.

- En misstroendeförklaring, säger Christian Diesen, professor i processrätt vid Stockholms universitet.

Polisen anser att åklagaren har fattat sitt beslut för tidigt.

- Vår ståndpunkt är att det finns mer att göra i utredningen, säger polischefen Stefan Sintéus.

Att på det här sättet gå emot sin arbetsledning är mycket ovanligt, menar Christian Diesen. Åklagaren är förundersökningsledare och om polisen vill gå vidare innebär det en misstroendeförklaring.

Håller inte

Polisen vill bland annat hålla ytterligare förhör med anledning av kvinnornas anklagelser.

Samma ståndpunkt intar advokat Max Fredriksson, ombud för de kvinnor som under sommaren anmält läkaren för övergrepp. Även Fredriksson kräver en överprövning av åklagarbeslutet och begär skyndsam handläggning.

Måndagens kritiserade beslut av Bo Albrektsson innebär att han bara tänker åtala plastikkirurgen i det enda fall, där det finns teknisk bevisning som stöder våldtäktsanklagelsen. I minst fem andra fall, där anställda eller patienter anklagar läkaren för övergrepp, bedömer åklagaren att ord står mot ord och att brott inte kan styrkas.

- Det betyder inte att jag underkänner kvinnornas uppgifter. Många har synpunkter i det här ärendet, men det är min uppgift att göra en juridisk bedömning, säger Albrektsson, som menar att anklagelserna inte håller för en fällande dom. Då ska han heller inte åtala.

Rättegång nästa vecka

Han betonar också att i hans uppgift som förundersökningsledare ingår att avgöra hur långt en utredning ska drivas.

Den häktade läkarens advokat, Mikael Nilsson, anser att åklagarens beslut att lägga ned utredningen i de här fallen är logisk. Nilsson tycker också att polisens krav på överprövning är anmärkningsvärt.

- Jag kan inte erinra mig något liknande under mina åtta år som åklagare och åtta år som advokat. Polisen ska vara en utredande, inte en dömande instans, säger han.

På fredag väcks troligen åtal mot plastikkirurgen för våldtäkt. Rättegången kan då äga rum i nästa vecka.

- Vi ser fram emot den med tillförsikt och vill att förhandlingen blir så offentlig som möjligt, säger Mikael Nilsson.

Läs också:

Peter Palmkvist/TT