Nyheter

”Sanningen måste fram”

NYHETER

Lars Ångström: Dykare var på Estonia efter fyra dagar

Militära dykare bröt sig in i Estonia och hämtade hemlig utrustning - bara dagar efter katastrofen.

Det hävdar Lars Ångström (mp) som anmält regeringen till justitiekanslern.

-Jag kommer att inleda en unik utredning, säger JK Göran Lambertz.

Riksdagsmannen Lars Ångström, miljöpartiet, säger att det finns tydliga bevis för att regeringen och försvarsmakten mörkar sanningen om Estonia.

Dykare tidigt inne

Hans främsta bevis är ett antal videofilmer - som visar att dykare tagit sig in i Estonia flera gånger efter katastrofen 28 september 1994.

För att tvinga fram sanningen anmälde han i går den svenska försvarsmakten till justitiekansler Göran Lambertz.

JK beslutade direkt att inleda en utredning - en sensation.

Estonias förlisning har tidigare anmälts till JK 23 gånger utan att JK gått vidare.

Undervattensrobot

-Det första jag kommer att göra är att begära in ett svar från försvarsmakten, säger Göran Lambertz nu.

Här är Lars Ångströms viktigaste bevis:

 En videofilm tagen med hjälp av en undervattensrobot 2 oktober 1994, bara fyra dagar efter katastrofen.

-Filmen visar att räcken från insidan av den stängda påfartsrampen kapats, och slängts på havsbottnen utanför vraket. Det betyder att dykare måste ha varit inne i vraket de första dagarna, säger Ångström.

Påfartsrampen stängd

Enligt honom kan dessa räcken inte ha hamnat utanför vraket på egen hand. Speciellt inte med tanke på att påfartsrampen är näst intill stängd.

 Nästa film visar att påfartsrampen försett med öglor - EFTER katastrofen. Öglorna ska ha svetsats fast efter 6 december 1994, då de inte syns på några bilder, men före 19 juni 1996, då de plötsligt finns där.

 En film från 2000 visar att påfartsrampen utsatts för kraftigt våld.

Flera kraftiga balkar har knycklats till, samtidigt som rampen är mer stängd än tidigare. Skadorna har inte förekommit på några av de tidigare filmerna.

Rampen har ryckts ned

-Den enda rimliga förklaringen är att rampen tryckts igen med enorm kraft. Vilket i sin tur betyder att den dessförinnan varit öppen och sedan stängts, säger Lars Ångström.

Hans slutsats är att dykare hämtat föremål ombord på Estonias lastdäck - och det är sedan länge klarlagt att Estonia ibland fraktade hemlig militär utrustning åt det svenska försvaret.

-Jag har flera källor inom försvaret som bekräftar att det svenska militära dykfartyget Urd opererade vid Estonia, säger Lars Ångström.

Mörkar sanningen

Det finns enligt honom inga som helst tvivel om att regeringen och försvarsmakten mörkar sanningen om Estonias förlisning.

Dessa anklagelser ledde i somras till att Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) fick i uppdrag att undersöka filmerna för att ta reda på om det "skett förändringar på vrakplatsen som kan ha orsakats av mänsklig påverkan".

Men i uppdraget till SKL står det att de bara ska undersöka tiden mellan 2 oktober och 6 december 1994, då några "förändringar" inte kan spåras på bilderna.

-Uppdraget är i praktiken formulerat så att SKL inte kan hitta vad de letar efter. Jag uppfattar det som ytterligare ett led i regeringens mörkning, säger Lars Ångström.

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin, som var med och beslutade om SKL:s uppdrag, vill inte prata med några journalister om Lars Ångströms anmälan.

Sahlin: Inga hinder

"Det finns inget hinder i uppdraget till Statens kriminaltekniska laboratorium att i det tillgängliga materialet studera det som påståtts vara påverkan på ombordkörningsrampen. Det första steget blir nu att invänta den redovisning som SKL ska lämna 1 november" , meddelar hon i stället via mejl till Aftonbladet.

Olle Castelius

ANNONS

25% rabatt på hela Ellos Collection! Fynda bland kappor, klänningar och mycket mer.

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter