Misstänkt pedofil fick dagisjobb

NYHETER

Stockholm

En pedofilåtalad man har anställts som barnskötare i Stockholms stads förskolor. Arbetsgivaren hade ingen chans att kontrollera saken, när mannen fick jobbet.

Bara den som är dömd och som erbjuds en tjänst inom skolan eller förskolan kan stoppas. För då måste den sökande visa ett utdrag ur belastningsregistret, det vill säga listan över dömda personer. Den misstänkte mannen i Stockholm, om vilken Dagens Nyheter berättar, har ännu inte dömts.

Lagen, som ska skydda barnomsorgen mot pedofiler, bygger på att bara den som är dömd för ett brott ska tvingas visa detta. En misstänkt person är ju oskyldig fram tills dom faller och kan mycket väl frias i en rättegång.

Det är i dag inte aktuellt att införa någon skyldighet för polis eller åklagare att rapportera misstänkta personer. Men förskoleminister Lena Hallengren funderar på att utvidga lagen till att gälla fler yrkesgrupper, som kommer i kontakt med barn.

Utgångspunkten är en utredning. I den föreslås att bland andra skolskjutschaufförer, personal i bemanningsföretag, skolmåltidspersonal och städare ska tvingas visa utdrag ur belastningsregistret.

TT