Ville spränga FBI i luften

NYHETER

”De var al-Qaida- ”wannabees”

Sju personer som misstänkts för att ha planerat att spränga skyskrapan Sears Tower i Chicago och FBI:s Miami-kontor har gripits.

Gruppen uppges inte ha haft någon direkt koppling till al-Qaida, men:

– De var al-Qaida ”wannabees”, säger en underättelsekälla till CNN.

Foto: Sears Tower i Chicago är en av världens fem högsta byggnader.

En källa säger till Reuters att de misstänkta trodde att de hade kontakt med internationella al-Qaida, men gruppen hade i själva verket infiltrerats av personer som förde informationen vidare till regeringen.

Enligt myndigheterna planerade männen att spränga flera byggnader, bland annat Sears Tower i Chicago, FBI:s huvudkontor i Miami, samt flera andra myndighetsbyggnader.

”Inget hot”

FBI:s tillslag mot en lagerbyggnad i den fattiga stadsdelen Libery City i Miami har inte gett några resultat i form av vapen- eller bombfynd, och åklagarmyndigheten i Florida konstaterar:

”Individerna som greps utgjorde inget omedelbart hot mot samhället”.

Enligt rapporter var fem av männen amerikaner. Enligt uppgifter från grannar till lagerbyggnaden uppträdde de knappast särskilt diskret:

– De hade turban. Allt man såg var deras ögon när de stod vakt utanför byggnaden, sa en kvinna till den amerikanska nyhetskanalen CNN.

Militärläger

Ett annat vittne sa:

– De talade aldrig med oss. Och de nickade bara på huvudet när de blev tilltalade. Det såg ut som om de var på något slags militärläger.

Enligt ytterligare ett vittne ska männen ha ”tränat”:

– De sov inne i byggnanden. De kom ut sent på natten och övade, sa Tashawn Rose, 29, till AP.

En gång hade hon talat med en av männen:

– Han sa att de vigt sina liv åt Allah.

Robert Triches