Pedofiler får utegångsförbud

NYHETER

Dömda sexbrottslingar tvingas stanna inne under Halloween

Foto: Förbudet ska stoppa pedofiler från att få kontakt med barn.

Sexbrottslingar får utegångsförbud på Halloween.

Det har en domare i USA bestämt.

2.200 namngivna män har beordrats att stanna hemma under spöknatten och inte öppna dörren.

Beslutet har tagits för att skydda de barn som traditionsenligt går från hus till hus för att tigga godis, rapporterar CNN.

Utegångsförbud

Order har gått ut till 2200 sexbrottslingar i delstaten New Jersey. Samtliga har dömts för sexbrott och står nu under övervakning.

Myndigheterna har beslutat att tillämpa ett tidigare beslut, som ska begränsa sexbrottslingars och pedofilers möjligheter att kontakta barn.

Under Halloween innebär det att samtliga måste stanna i hemmet från klockan 19 på måndag kväll amerikansk tid, då firandet inleds.

De måste stanna hemma hela natten, får inte öppna dörren när barn kommer och knackar på. De förbjuds också att ge barn godis - till och med sina egna barn.

- Målet är att undvika att de har kontakter med barn utan att övervakaren är med, säger en ansvarig vid delstatens kriminalvårdsmyndighet.

- Det handlar om förebyggande åtgärder.

”Orättvist och dyrt”

Beslutet bygger ytterst på lex Megan, en lagändring som infördes 1994, efter ett brutalt sexmord på den 17-årig flickan Megan Kanka.

Hon våldtogs och mördades av en granne på andra sidan gatan och fallet resulterade i en rad skärpta åtgärder mot just sexbrottslingar.

Bland annat måste den som fällts för sexbrott nu anmäla sig till polisen när man flyttar in. Förövarens nya grannar ska också underrättas,

Flera av de berörda personerna har protesterat mot beslutet om utegångsförbud under Halloween.

- Min egen uppfattning är att det är orättvist, dyrt och meningslöst. Det är bara dumt. Det minskar inte riskerna för barnen alls. Enda syftet är att de som kan utöva makt gör det, säger John S Furlong, advokat som företräder flera av de berörda brottslingarna.

Caroline Olsson