Sakta i backarna, Nisse!

NYHETER

Nisse, en sak i taget. Först ska junilistan in i riksdagen. Sedan kan du börja ställa krav på hur regeringen ska se ut.

Junilistans Nils Lundgren meddelade i en intervju i Aktuellt i går att hans parti inte kommer att stödja en rödgrön regering efter valet.

–?Det ter sig inte troligt eftersom vi satsar starkt på ekonomisk tillväxt för att det ska finnas pengar till vård och omsorg och sänkta skatter på sikt.

Beskedet är inte direkt oväntat. Junilistan samlade i valet till EU-parlamentet 2004 en tvärpolitisk väljarkår.

De kom både från höger och från vänster.

Balansera rätt

För att inte stöta sig med någon av grupperna gäller det att balansera rätt. Och det är enligt Nils Lundgren att tacka nej till en s-regering som stöds av vänsterpartiet och miljöpartiet.

Däremot säger han inte blankt nej till en borgerlig regering. Eller en renodlad s-regering. Vilket av alternativen som junilistan till sist kommer att satsa på visar sig först efter valet, ”efter förhandlingar”.

Men sakta i backarna, Nisse! Än är varken du eller junilistan inne i riksdagen. Om så blir fallet visar sig på valnatten, den 17 september nästa år.

220 000 väljare

Åtminstone 220 000 svenskar måste välja junilistan för att partiet ska ta plats i riksdagen. Först därefter kan partiet få chansen att påverka hur nästa regering ser ut.

Men inte ens då är det säkert. Det hänger på procenten. För den borgerliga alliansen och för socialdemokraterna.

Blygsamhet är ingen dygd i politiken. Det har Nils Lundgren redan lärt sig.

Lena Melllin