Fick bilnyckel av polisen – körde ihjäl sig

NYHETER

Berusad 19-åring släpptes efter några timmar

Den berusade 19-åringen fick tillbaka sina bilnycklar av polisen.

Senare på natten omkom han i en singelolycka.

Nu har mannens anhöriga anmält händelsen.

– Jag vet att man som privatperson inte får lämna över bilnycklarna till berusade personer, hur kan polisen få göra det, skriver en av de anhöriga i anmälan.

En sen natt i september stoppade polisen en bil i Eksjö med två berusade personer: en 19-åring och hans kompis. Kompisen – som satt bakom ratten – misstänktes för rattfylleri och båda togs till polisförhör.

När den berusade 19-åringen sedan skulle lämna polisstationen fick han tillbaka nycklarna till sin pappas bil. Senare under natten omkom 19-åringen i en olycka.

Nu har en förundersökning inletts mot polisen som fattade beslutet, uppger Svenska Dagbladet.

Polisen i Eksjö ansåg inte att det var nödvändigt att ta nyckeln från 19-åringen.

– Han hade inte funnits vid ratten tidigare och vad jag förstår skulle han gå till en vän centralt, säger Ingemar Ericsson, närpolisområdeschef i Höglandet, till tidningen.

Få nycklar beslagtagna i Skåne

Vid årsskiftet fick polisen rätt att beslagta nycklar från berusade personer, men en rundringning som Svenska Dagbladet gjort visar att tillämpningen skiljer sig kraftigt åt runt om i landet. Stockholms län – som förra året hade 3410 anmälda rattfylleribrott - har gjort 268 omhändertagande av bilnycklar sedan årsskiftet. I Västra Götaland var rattfylleribrotten förra året 2441 och hittills i år har man beslagtagit 183 nycklar.

Men i Skåne är siffrorna mycket lägre. Förra året var rattfylleribrotten 1 986 stycken, men endast 40 nycklar har omhändertagits i år – 27 av dem i Nordvästra Skåne. I Södra Skåne är siffran 0.

Polisen planerar nu en ny strategi för att få bukt med en del av problemen.

Karl Thor