Pakistan: Vi behöver hjälp

NYHETER

Sverige skickar tält och filtar

Antalet bekräftade döda närmar sig 30000 personer och räddningsarbetare gräver hela tiden fram fler omkomna.

Nu vädjar Pakistan om hjälp från omvärlden.

Foto: Ett japanskt team gör sig beredda för att åka till Pakistan för att hjälpa till.

Pervez Musharraf, Pakistans president sade på söndagen att landet har tillräckligt med manskap men behöver ekonomisk hjälp för att hantera tragedin.

– Vi behöver stora mängder medicin, tält och lasthelikoptrar för att nå folk i avlägsna och avskurna områden, ju större desto bättre.

På söndagsmorgonen fick även det svenska räddningsverket en begäran från Pakistan, via FN, om katastrofhjälp.

Svenska hjälporganisationer engagerade

Sverige kommer inte att skicka några sökhundar eller manskap, det skulle helt enkelt ta för lång tid för dem att komma fram.

– Erfarenheten från bland annat jordbävningen i Bam i Iran för snart två år sedan visar hur svårt det är. Då var det ändå inte lika långt, men de som åkte från Skandinavien då, kom för sent för att rädda liv.

Räddningsverket kommer dock att skicka 75 vadderade tält med kaminer och 300 filtar till Pakistan.

– Vi vill inte hamna i samma situation som när vi efter tsunamin skickade för varma tält till Sri Lanka som inte kunde användas. Nu har man begärt vintertält, sade Mats Oscarsson, presschef vid Räddningsverket.

Varje tält passar för fem till sex personer och Räddningsverket hoppas få tag på ett transportplan som flyger ned med tre instruktörer under måndagen.

Läkare utan gränser hade redan en svensk barnmorska på plats i Lamnian i Kashmir. Byn totalförstördes i jordskalvet och teamet är nu på väg till Islamabad för att samla ihop fler volontärer och utrustning.

– De kommer att delta i det allmänna räddningsarbetet. Vi flyger in medicin och sjukvårdsutrustning från både Indien och Europa. Huvudsaken är att de som överlevt inte står utan sjukvård, säger Catherine Johnsson, presschef för Läkare utan gränser.

Hon säger att organisationen gärna tar emot pengar men att de inte vill att de ska vara öronmärkta just för Pakistan.

– Vi vill helst att pengarna är fria. Det betyder att vi snabbt kan sätta in insatser som den här, när det behövs, säger hon.

Internationella Röda Korset i Genève skickar under söndagseftermiddagen ut en appell till sina 181 medlemsorganisationer om hjälp till det jordbävningsdrabbade området.

– Pakistanska Röda Korset har samtyckt till att man skickar ut en appell om att stödja 30000 familjer. I pengar kommer den att omfatta kring 6–7 miljoner schweizerfranc vilket motsvarar cirka 40 miljoner kronor, säger Tomaz Carlzon, katastrofrådgivare för Röda Korset i Sverige.

Pengarna ska användas till material för boende och tak över huvudet, madrasser, köksutrustning och mat. Men även liksäckar kommer att skickas ner.

1-2 miljoner behövs för svenska Röda Korset

Svenska Röda Korset har anmält sin vilja att bidra ekonomiskt samt att organisationen är beredd att ställa upp med en vatten- och sanitetsmodul och fyra till sex personer, om det skulle behövas.

Tomaz Carlzon räknar med att det kommer att behövas cirka 1–2 miljoner kronor för att finansiera den svenska delen av insatsen, pengar som kan betalas ut omedelbart och som man i efterhand kan få från biståndsmyndigheten Sida.

Under eftermiddagen ska Röda Korset i Sverige diskutera om de ska starta en insamling för jordbävningens offer i Pakistan.

Många länder har lovat att ge ekonomisk bistånd till Pakistan. USA, Japan, Thailand, Tyskland och Australien donerade motsvarande 6.6 miljoner svenska kronor. Kina har enligt den pakistanska regeringen lovat 47,6 miljoner.

Manskap från Japan och Kina

Kina, Japan, Turkiet och Ryssland är också beredda att skicka räddningsarbetare, utrustning och materiel. 50 man från Kina landade redan på söndagen. Med sig hade de sökhundar, kommunikationsutrustning, filtar, medicin och annan utrustning. Även 50 personer från Japan väntas komma till Pakistan senare under söndagen.

Enligt nyhetsbyrån AP har NATO gjort klart att trots att de har stora helikoptrar i grannlandet Afghanistan, så har de inga planer på att skicka dem till Pakistan för att bistå i räddningsarbetet.

– Det går utanför vårt mandat att arbeta utanför Afghanistan, säger NATO:s talesman, Major Andrew Elmes.

Vill du hjälpa till?

Läs mer:

Therese Holmberg, TT