Stenhård kamp i sossetoppen

NYHETER

Ibrahim Baylan kan bli den förste utomeuropeiske invandraren i sossetoppen.

Kampen om de åtråvärda platserna är stenhård. Laila Freivalds kan bli ett bondeoffer.

Socialdemokraternas innersta krets går under den omoderna beteckningen verkställande utskottet, VU.

Vid partikongressen som börjar nästa helg lämnar tre trotjänare kretsen: Metalls avgående ordförande Göran Johnsson, Göteborgs färgstarke kommunalråd Göran Johansson och Folksams vd Anders Sundström.

Redan nu står det så gott som klart att finansminister Pär Nuder väljs in på en av de lediga stolarna. Men om de övriga platserna är kampen stenhård.

LO räknar med att Göran Johnsson ersätts av en annan person från facket. Allt annat skulle ses som en förolämpning.

Hetaste kandidaterna är Hans Tilly, ordförande i Byggnads, som sitter i partistyrelsen. Och Stefan Löfvén, tillträdande ordförande för det nya storfacket IF Metall (Industrifacket och Metall). Han är i stort sett okänd för allmänheten.

Ringholm stannar

Men en norrlänning måste också in. Och den platsen är så gott som vikt för skolminister Ibrahim Baylan. Han bor i Umeå och har brett stöd av de stora partidistrikten i norr.

- Att gå förbi honom blir svårt, säger en person med insyn.

Många hade förväntat sig att vice statsminister Bosse Ringholm, 63, skulle gå. Men han kandiderar på nytt.

Det stoppar effektivt Stockholms finansborgarråd Annika Billström från att kliva in i partiets högsta ledning. Det har Ringholm, enligt ett flertal källor, inte något emot. Två stockholmare är nämligen helt otänkbart.

Bara en påläggskalv in

Men med det här upplägget kommer ingen av Göran Perssons påläggskalvar utom Pär Nuder in. Varken vårdminister Ylva Johansson, justitieminister Thomas Bodström eller biståndsminister Carin Jämtin.

Lösningen kan bli ett bondeoffer, utrikesminister Laila Freivalds, 63. Hon är VU:s färskaste ledamot, invald 2004. Men hennes stöd är begränsat och därför

kan hon tvingas bort redan efter 1,5 år.

Lena Mellin