Poliser mördade åt maffian

NYHETER

Spelade maffiamedlem i Hollywood-film – nu är han och kollegan dömda för åtta mord

1 av 2 | Foto: Verkligheten överträffar dikten Eppolito spelade maffiamedlem i bland andra filmen "Godfellas" Nu är han dömd till livstids fängelse föra att ha mördat åt maffian under sin poliskarriä

Lou Eppolito var en respekterad polis som efter sin pension inledde en Hollywoodkarriär. Bland annat spelade han maffiaboss i "Maffiabröder".

Nu har han och en poliskollega dömts till livstids fängelse – för att ha mördat åt maffian.

Skandalen har kallats en av de värsta inom New York-polisens historia. De före detta polismännen Stephen Caracappa, 63, och Louis Eppolito, 56, dömdes på måndagen båda till livstid efter att det framkommit att de under sin poliskarriär extraknäckt som mördare åt maffian.

Tre mord ska de ha utfört själva. I fem andra fall ska de ha medverkat. Bland annat stoppade de offrens bil med hjälp av polisbilens blåljus. I ett fall mördades en helt oskyldig telefoninstallatör som råkade ha samma namn som en maffiamedlem. Detta sedan Caracappo och Eppolito för maffians räkning pekat ut fel person.

Maffiamedlem skvallrade

De accepterade också ett kontrakt på att mörda maffiabossen John Gottis högra hand Salvatore " Sammy Bull" Gravano, men klarade inte den uppgiften.

Caracappa och Eppolitos smutsiga hemlighet kom till polisens kännedom efter att en maffiamedlem som blivit informatör började berätta vad han visste. Detta tillsammans med annan teknisk bevisning stärkte polisens misstankar.

Middag i Vegas

Caracappa och Eppolito greps när de satt och åt middag på en restaurang i Las Vegas och rättegången mot dem inleddes i mars i år.

I måndags föll domen: livstids fängelse för båda. Åklagaren i fallet, Auslynn Mauskopf, kallar fallet häpnadsväckande.

- Dessa korrupta före detta poliser förådde sina polisbrickor, sina kollegor och medborgarna de var satta att skydda, säger hon till amerikanska Daily Mail.

”Mafia Cop”

1992 skrevs en bok om Eppolito med titeln "Mafia Cop: The Story of an honest cop whose family was the Mob". Han har också efter sin poliskarriär haft en del småroller i Hollywoodfilmer, bland annat i "Maffiabröder" och "State of Grace".

I båda filmerna har Eppolito spelat maffiamedlem.

Anna Lindström