Svaj byter skepnad

avZendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Under åren har över fem hundra diskjockeys spelat på musikfiket Svaj och hur många kaffe latte som har serverats till elektroniska takter är svårt att uppskatta. Idag är skylten nedtagen på Bjurholmsgatan, men tro inte att Svajeran är över - Anna Öström och Ola Jönsson som drev kaféet har nya planer.

Anna Öström har mycket på gång. Foto: Alltomstockholm

Vi möter Anna Öström några meter från platsen där Svaj kommer att anta klubbskepnad inom en snar framtid. Det är lite lugnet före stormen. Mycket ska ordnas eftersom lokalen är helt ny; snickare ska snickra klart, utrustning ska komma på plats och ölkranar putsas.

Berätta om nya klubben.

- Vi kommer att köra SvajKlubb varannan lördag på ett nybyggt ställe i Skanstull som heter K2. Allt finns som vi är ute efter – det är ljudisolerat, det finns en scen, två golv och stället rymmer 150- 200 personer, vilket känns lagom. Vi har kört klubbkvällar i andra lokaler tidigare och även Svaj Bar på Bondegatan, men det blev rätt trångt så det här känns perfekt. Varannan lördag kör Various Bpm sin klubb i samma lokal.

Hur blir det med den musikaliska inriktningen?

- Vi fortsätter i sann Svajanda vilket innebär electro, elektronika, deeptech och techno. I baren kommer vi bjuda in några av Stockholms bästa dj:er och dj-kollektiv plus att det för det mesta blir någon liveakt. Vi satsar framförallt på lokala artister, men jag kan redan nu säga att det under våren även dyker upp dj-besök från Leeds.

Du driver inte bara Svaj utan är inblandad i många andra projekt också.

- Ja, jag är en av drivkrafterna bakom dj-kollektivet Sister Sthlm, jag gör musik tillsammans med Anna Gavanas som jag också spelar tillsammans med i Ana International Penetrator där två sångerskor sjunger egna texter till våra dj-set, och så spelar jag ute som dj Anaya. Det mesta kretsar kring musik - nästa vecka ska Anna Gavanas och jag stänga in oss i ett hus mitt ute på landsbygden för att göra musik.

Vad har varit det bästa med Svaj så här långt?

- Att vi har skapat en ny mötesplats för musikscenen i Stockholm. Kaféet gjorde förhoppningsvis även att folk började lyssna och se på modern elektronisk musik på ett nytt sätt.

Kommer ni bara att köra Svaj som klubb eller finns det större planer?

- Svaj är ju ett koncept som vi kan köra överallt, så det kanske kommer att hända mer än bara klubben. Vi funderar exempelvis på att göra en miniturné i Sverige tillsammans med några av våra favorit-dj:er.

Till slut: vilka är dina favoritplatser i Stockholm?

- Bara så där på rak arm? Då säger jag hos Anna Gavanas i Hornstull. Sen hänger jag rätt mycket på Skåningen på Skånegatan. Till sist säger jag Fade Records, en grym skivaffär på Söder.

SvajKlubb har premiär lördagen den 8 april.

Läs mer om klubben här

Lovisa Madås

Allt om Stockholm

Publicerad: