Stans farligaste gata

14 livshotande olyckor – på mindre än ett år

Foto: MALIN ARNESSON
Farofylld väg Drottningholmsvägen är Stockholms överlägset farligaste gata. Här har de svåra olyckorna varit mer än dubbelt så många i år som hos olycksstatistikens tvåa, Hjulstavägen. ”Flera olika insatser behövs, exempelvis gupp eller avsmalningar”, säger Thomas Carlson på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.

Här är Stockholms farligaste gata.

Drottningholmsvägen har haft 14 svåra trafikolyckor i år.

Huvudstaden har den farligaste trafiken i landet. Här har trafikoffren ökat med 257 procent på tio år. Det visar en undersökning som Folksam har gjort.

Aftonbladet har tagit fram statistik över de mest drabbade gatorna i Stockholms kommun. Den överlägset farligaste är Drottningholmsvägen. Här har de svåra olyckorna varit mer än dubbelt så många i år som på olycksstatistikens tvåa, Hjulstavägen.

Nio kilometer lång

– Det finns anledning att oroa sig för framtiden, säger Thomas Carlson på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.

Förutom de höga hastigheterna på Drottningholmsvägen är vägens längd en bidragande orsak till de många olyckorna. Med sina nio kilometer är vägen en av Stockholms längsta.

– Flera olika insatser behövs, exempelvis gupp eller avsmalningar. Det krävs fysiska förändringar i miljön om antalet svåra olyckor ska minska. Myndigheterna får inte ha en sådan här passiv inställning, säger Thomas Carlson.

Hittills i år har det inträffat 201 svåra trafikolyckor i Stockholm, varav nio dödsolyckor.

På Trafikkontoret tycker man att insatserna för att minska de svåra olyckorna på Drottningholmsvägen är tillräckliga.

”Halvera dödssiffran”

– Vi planerar att sätta upp en hastighetskamera. En utredning ska avgöra om det behövs fler åtgärder. Vårt mål är att halvera dödssiffrorna i Stockholm på sex år, säger trafikingenjören Annika Feychting.

Gatornas svarta lista

Lista över antal svåra olyckor/dödsolyckor hittills i år i Stockholms kommun.

Tidigare artiklar:

Anna-Karin Grenninger